Március 15-től a Gemenci Állami Erdei Vasút e szerint közlekedik majd. 

A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja is a nemzeti ünnepen várja először a látogatókat teljes szolgáltatásával.

Minden nap 8:00 és 17:00 óra között várja a kirándulókat a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön. Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el. 

Hétvégén és ünnepnapokon

Menetrend szerint 10:00-kor, 12:00-kor, valamint 14:20-kor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a Gemenci erdőből 15:25-kor indul vissza. 
A kiállítások 9:00 – 15:00 óra között látogathatók a hétvégén. 

„Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” interaktív kiállítás

A tárlat az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

A „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” kiállítás – Millenniumi pavilon

Több, mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását. A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról. A látogató a templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheti végig a gímszarvasok életét. Egy-egy hónaphoz kapcsolódóan pedig megismerkedhet a szarvasok társas viselkedésével, a családok életével, az agancsfejlődés ciklusaival, a szarvasbőgés titkaival. 

(forrás, fotó: gemenczrt)