Világszerte rengetegen fertőződtek meg a koronavírussal, s bár a legtöbben pár hét után kigyógyultak a betegségből, egyesek az elhúzódó koronavírus tüneteivel küzdenek még évekkel a világjárvány után is: sokan teljesen elvesztették szaglásukat, míg egyesek torz szaglásérzékeléssel küzdenek.

Utóbbi páciensek napról napra szembesülnek a komor valósággal, hiszen az egykor kellemes illatokat hirtelen büdösnek érzik. Míg a párolt fokhagyma és vöröshagyma, valamint a szemét szaga elviselhetetlen számukra, a kávézás élménye teljesen eltűnt, az illatával együtt.

A parosmia egy szaglászavar, mely egyénenként eltérő módon, különféle, esetenként kellemetlen szagok érzékelésével jár, s mely néhány elhúzódó koronavírusos betegség velejárója. Mint ismert, a világjárvány elején a szaglás és az ízlelés ideiglenes elvesztését a koronavírus-fertőzés egyik legjellemzőbb tünetének tekintették.

Az orvosok pedig nehezen tudták meghatározni, hogy miért alakul ki parosmia az embereknél egy vírusfertőzés után, arra pedig végképp nem volt megoldás, hogy hogyan kezeljék ezt a tünetet.

A philadelphiai Jefferson Health új kutatása azonban megtalálhatta a megoldást a problémára: az SGB elnevezésű eljárással ugyanis képesek voltak hatékonyan csökkenteni a tünetet azon betegeknél, akik legalább hat hónapig szenvedtek ettől az állapottól a koronavírussal való megbetegedésük után.