Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tolna vármegyében, 2024 első negyedévében összesen 47 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. 

A tüzekben 1 ember vesztette az életét, 5-en pedig megsérültek 

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 38 órára és 113 tűzoltójárműre volt szükség. Összesen 951 négyzetméternyi épített terület égett le, 9 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná.

A 47 tűzzel érintett Tolna vármegyei épület közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 27 százaléka.

A tűzesetek 10 százalékában a konyhában, 10 százalékában a hálószobában, 6 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

A legnagyobb tűz január 5-én, Decsen volt

Egy családi ház kazánháza, padlástere és a tetőszerkezete égett, közel 300 négyzetméteren,  A tüzet a lemez tetőhéjazat megbontása után négy vízsugárral eloltottuk.

A leghosszabb beavatkozás szintén január 5-én volt

Tolna városban, ahol egy két lakrészből álló családi ház tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A tűzben egy ember életét vesztette. A lakóépület oltása az utómunkálatokkal együtt közel négy órát vett igénybe.

A katasztrófavédelem 2 esetben indított tűzvizsgálati eljárást. Szándékosság gyanúja egy esetben sem merült fel.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetők, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Szén-monoxid miatt 14 alkalommal riasztották a tűzoltókat

Sem sérülés, sem haláleset nem történt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

(fotó: illusztráció, pixabay)