Szekszárdon tudják ez mit jelent. Beindult az erjedés.
Halász János nyolcvanegy, borversenyeken nyert oklevéllel büszkélkedő kisgazda. Faddi-völgyi tanyájának pince ajtaja sokat nyílik ebben az időszakban. Öt nappal vannak szüret után, ilyenkor nincs megállás, jön a háttérmunka. A pincében.
"A fahordóim azonnal elindultak. De kicsit türelmetlen vagyok, mehetnének gyorsabban. A műanyagban tárolt, később kezd erjedni. Tudni kell, hogy a fa rossz hővezető. Így ahogy leszeded, az úgy tartja magát. 17-20 fokon. A műanyagban hol emelkedik, hol csökken a hőmérséklet. De ezt nem szereti a bor"
– teszi hozzá. A szekszárdi borvidéken ilyenkor még izgulnak a gazdák, most még csak jósolni lehet a szüret eredményét. Vajon milyen lesz az idei évjárat?
Az aszály itt is megtette hatását
A helyi termelők korábban úgy fogalmaztak, a tavalyihoz képest kicsit magasabbak a felvásárlási árak. Az idei év nem lesz könnyű sem a termelőnek, sem a borászoknak, hiszen a forróság, a csapadékhiány itt is megmutatta erejét. János bácsi is azt mondja
"13-14 százalékkal a mustom kevesebb lett."
Mennyiségben tehát nem hozta a tavalyi évet a terület, az ízekre és zamatokra pedig még várni kell.