Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

Irreális kedvezményekkel szédítették a vásárlókat, visszaszámláló órával sürgették a vásárlást.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta vizsgálatát a nemzetközi e-kereskedelmi piacon működő a Wish-sel szemben, miután a cég egy intézkedéscsomag betartását vállalta. 

A GVH eljárása 2021-ben azután indult, hogy kiderült: a platform üzemeltetője feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal járt el ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során. A hatóság arra lett figyelmes, hogy a Wish piacterén áruló kereskedők egyes árai valótlanok lehettek, egyes termékeket irreális kedvezménnyel és hamis állításokkal hirdettek, a fogyasztókat pedig visszaszámláló óra sürgette egyes „azonnali ajánlatok” elfogadására. 

Hogy a cég elkerülje a büntetést, egyfajta kedvezménycsomaggal rukkolt elő, vagyis az eljárás során egy komplex jóvátételi csomagot ajánlottak fel a feltárult, kifogásolható gyakorlatok orvoslása érdekében.

A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a cégcsoport által javasolt intézkedéscsomag megfelelően kezeli a vizsgálat során azonosított problémák gyökerét, vagyis a piactér bizonyos kereskedőinek kifogásolható magatartásait. 
 

  • A vállalások keretében a 1500 forintos jóvátételt (kreditjóváírást) kap minden magyar felhasználó, aki az azonnali ajánlatra kattintva vásárolt a platformon 2021-ben.
  • A jóvátétel mintegy 100-150 ezer fogyasztót érint.
  • A cégek emellett fogyasztói tudatosságot erősítő kampányt indítanak, valamint az eddigieknél hatékonyabb, független auditálással igazolt intézkedéseket vezetnek be a piacterükön áruló kereskedők magatartásainak ellenőrzésére.
  • A vállalkozások vállalták továbbá azt is, hogy a jövőben nem alkalmazzák a GVH által kifogásolt árengedmény-feltüntetési gyakorlatot és „azonnali ajánlataikat”.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a cégcsoport által javasolt intézkedéscsomag megfelelően kezeli a vizsgálat során azonosított problémák gyökerét, vagyis a piactér bizonyos kereskedőinek kifogásolható magatartásait. A GVH ennek megfelelően – jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül – megszüntette az eljárást, egyúttal előírta a Wish számára az általa tett vállalások teljesítését. 

A kötelezettségvállalások megfelelő, pontos és dokumentált végrehajtását – határidejük lejártát követően – a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizheti.