Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az űrsiklónak ez már a hatodik küldetése volt, s mostanáig összesen 3774 napot repült, valamint 2,1 milliárd kilométert tett meg az űrben.

Szombaton, helyi idő szerint nem sokkal este fél hat előtt landolt a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában a Boeing által épített, személyzet nélküli X-37B űrrepülőgép, amely 908 napot töltött Föld körüli pályán, ezzel megdöntve saját, 780 napos rekordját.

Erről a vállalat számolt be a Facebookon, hozzátéve, hogy az amerikai légierő számára épített űrsiklónak ez már a hatodik küldetése volt, s mostanáig összesen 3774 napot repült, valamint 2,1 milliárd kilométert tett meg az űrben.
Azonban a szállítható hasznos teher növelése érdekében most először vitt magával egy szervizmodult, amely a pályaelhagyás előtt vált le a titkos katonai és ipari kutatási célokra is fenntartott űrjárműről, hogy az sikeresen leszállhasson a floridai űrközpontban.
A most befejeződött küldetésben a NASA is részt vett, anyagkutatási és űrkörnyezeti teszteket szolgáló kísérletekkel: az X-37B többek között vetőmagvakat is felvitt, s ennek az volt a célja, hogy a kozmikus sugárzás rájuk gyakorolt hatásait vizsgálják.

Ez azért volt fontos, mert a hónapokon át tartó mélyűri emberes űrutazások egyik feltétele, hogy például a leendő Holdbázison, a Hold körül keringő űrállomáson vagy a Marsra tartó űrhajókon lehessen majd növényeket termeszteni.