Sajóhírek szerint – ott dolgozóra hivatkozva – ugyanannyi munkával kevesebbet visznek haza a kórház dolgozói Szekszárdon, lévén, hogy az intézmény adóssága miatt október 1-vel csökkentették az ügyeleti díjakat.

Telefonos érdeklődésünkre az alábbi választ kaptuk. Változtatás nélkül közöljük:

„A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház menedzsmentje az ügyeleti munkáért fizetett díjnak a százalékos mértékén nem változtatott, csak az elszámolásnak a rendszerén. A szekszárdi kórházban az ügyeleti százalékok jelenleg is magasabbak a törvény által előírt ügyeleti díjaknál: ezek szerint a hétközi, hétvégi és fizetett ünnepnapi munkáért 70-80-90%-ot kellene fizetni, ehelyett az intézmény 110-120-130%-ot fizet. Erre jön még rá az 50%-os plusz pótlék az önként vállalt munkáért. A kórház eddig a legelső ügyeleti órától önként vállaltnak tekintette az elszámolt órákat, és a megadott százalékokhoz képest még plusz 50%-ot fizetett ki.
A mostani módosításnak az a lényege, hogy az önként vállalt plusz 50%-ot csak a valóban önként vállalt munkáért fizeti ki az intézmény ezután. Tehát nem a százalékot csökkentette a kórház, csak az elszámolás menetét, és a törvény által előírt ügyeleti díjaknál jelenleg is magasabb ügyeleti díjakkal számolja el az ügyeleti órákat. A változásról az intézmény nyár óta több alkalommal is tájékoztatta szóban a szakdolgozókat.
Ezeken felül pedig az alacsonyabb végzettségű munkatársak esetében (betegvezetők, műtőssegédek) az intézmény 2023. július 1-jén döntött arról, hogy magasabb fizetési kategóriába sorolja őket (B-C kategóriába), ami átlagosan bruttó 40 ezer forint alapbér-emelkedést jelentett, mely alapja az ügyeleti díj számításának is.
Az intézkedés fő célja az intézmény gazdaságosabb működtetése, a betegellátás színvonalának növelése érdekében.
A kórház tartozása 2023. október elsején meghaladta a 2 milliárd forintot, adósságainak rendezésére pedig a közelmúltban 1 milliárd 750 millió forintot kapott.”