Október a Látás hónapja. Ha máskor nem , ilyenkor áldozz egy kis időt arra, hogy ellenőriztesd szemed állapotát. Több száz helyszínen ingyenes lesz a gyorsított látásfelmérés.

Hosszú évek hagyománya

A Magyar Látszerész Szövetség már 17. alkalommal szervezi meg az akciót. 

„Célunk, hogy segíthessük jobbá tenni az Ön látását, és újra visszakaphassa a maximális éleslátás élményét. Higgye el, megéri ezt a 20 percet a látására fordítani!”

Egy rövid gondolat Szabadi Zsolttól, a Magyar Látszerész Szövetség elnökétől. 

 

Gondoltad volna? Fiatal felnőttek betegsége a rövidlátás

Világszerte legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Manapság a leggyakoribb és az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma a rövidlátás, ez világszerte 2,6 milliárd embert érint. Hogyha hazai adatokat keresnél, akkor ez egy nagyon sokat mondó adat:  a 2014 és 2019 között vizsgált, mintegy 80 ezer lakos felénél merült fel ez a probléma. 

A szövetség tájékoztatása szerint a 23-40 évesek között a rövidlátás már háromszor gyakoribb, mint a 60 év felettieknél. 

E mögött van az a sok sok óra, amit a képernyő előtt töltünk, használjuk a számítógépet, tabletet, okostelefont. A másik, sokakat érintő probléma, a látásvesztés, melynek  legfőbb oka a szürkehályog. A népbetegségnek számító cukorbetegséggel küzdők közül is, sokan kerülhetnek ebbe a helyzetbe.

Szemünket még az időjárás is megtréfálja

A szemszárazság egyre gyakoribb panasz napjainkban A száraz szem szindrómát az időjárás-változásoktól kezdve a hormonális problémákig bármi kiválthatja, de a nagyfokú digitalizáció, az egészséges szemre is rosszul hat, és a túlzott klímahasználat is fokozza a száraz szem érzetet. 

Szekszárd is mindig bekapcsolódik a Látás hónapja akcióba!