Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rossz alvásnak számtalan negatív hatása lehet. Ha nem tudod kipihenni magad kevésbé tudsz koncentrálni, feszült lehetsz vagy motiválatlan. Megnő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is.

A jó alvás alapja a jól berendezett hálószoba

Ehhez mutatunk néhány ötletet. A legtökéletesebb, ha 18 Celsius-fok van a szobában. A páratartalom pedig ne kússzon 50 százalék fölé. Vagyis lényeges, hogy a kimosott ruhák teregetése például ne a hálószobában történjen.

Zárd ki a fényt!

Bármennyire is hangulatos, ne hagyd égve a kislámpát a szobában. A számítógép fénye is az alvás ellen dolgozik. Bármennyire is jó a kedvenc sorozatodat nézve álomba merülni, valójában nem lesz pihentető az alvásod, ha a tévé villogó fényeire szunnyadsz el. A Szakértők szerint a legjobb, ha a televízió a nappali szobába kerül.

Tudtad?

Egy tanulmány szerint az a kékes LED-fény, amelyet a számítógép kibocsát, az alváshormonnak nevezett melatonin ellen dolgozik.

Lényeges a megfelelő ágynemű

Azokban az ágyneműkben, amelyeknek anyaga elvezetni a nedvességet, sokkal kellemesebb és pihentetőbb az alvás. Jó választás a gyapjú, a pamut, a selyem, a vászon, de a poliésztert és a szintetikus anyagokat inkább kerüld.

Ne legyen rendetlenség a hálóban!

A környezeti káosz rossz hatással van ránk, és nem segíti elő a pihentető alvást. A jól kiválasztott matrac az egyik legfontosabb alapja a pihentető alvásnak, azonban a párna legalább ilyen fontos. A párnáidat 1-2 évente érdemes lecserélni, a memóriahabos darabok azonban több évig is kiszolgálhatnak.

Milyen párnát válassz?

Ha a hátadon alszol inkább, akkor vékonyabb kivitelűt válassz, ha oldalt, akkor picit keményebbet, ha viszont a hasadon szeretsz aludni, akár el is hagyhatod a párnát, vagy rendkívül vékony darabot vegyél. Az ágyat lehetőleg a belső falra told, és ne olyanra, amelyik a ház oldalán van, hiszen ez általában hidegebb télen. Az ágy ne nézzen ajtó vagy ablak felé, mert így kevésbé érezzük intimnek a helyet, és ablak alá se kerüljön – vagy ha máshogy nem megoldható, mindenképpen ügyeljünk a sötétítésre –, mert a kintről érkező fény zavarni fog.

(fotó: illusztráció, pixabay)