Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Limonádé minden mennyiségben!

limonádé

Remélhetőleg nálunk is hamarosan beköszönt a várva-várt kánikula. Ilyenkor előszeretettel hűtjük le magunkat egy limonádéval. Annak jártunk utána egy picit, hogy honnan ered, milyen változatban ihatjuk, és most épp melyik limonádé a legnépszerűbb.

A nyolcvanas években gyerekeskedők sokan emlékezhetnek még arra, hogy por formában mindenféle iszonyatos ízekben kapható volt a limo por, amivel egy picit elutazhattunk a vágyott tengerpartra képzeletben.

Manapság már nincs olyan íz, amiben ne gyártanának előre bekeverhető, vagy éppen a fantáziánkra bízott formában. A limonade szó eredetileg francia – és citromízű szénsavas italt jelent. Az eredeti limonádé szó – főleg külfödön – azóta az üdítőitalok más fajtáinak is szinonimája.

Olaszországban a reneszánsz korában lett divatos a limonata. Franciaországban is az olasz születésű Mazarinnek (kancellár bíboros, államférfi, XIV. Lajos minisztere) köszönhető meghonosodása. A 17. századi Párizsban a Compagnie de Limonadiers nevű cég gyártotta a limonádét, a párizsi utcákon sétáló árusok a hátukon cipelt tartályokból mérték poharakba, a vízből, citromléből és mézből álló italt. A kávézók megjelenése előtt a limonádéárus helyiségek limonatier néven voltak a találkozók központjai.

A hagyományos, klasszikus limonádé citromlé, cukor vagy cukorszirup és víz keveréke. A kellemesen savanykás ital tökéletes szomjoltó és frissítő. Érdemes belekarikázni egy kevés citromot is, hogy a héj aromája is gazdagítsa italunkat.

Néhány különleges recept:

Bazsalikomos lime-limonádé

Hozzávalók:
4 lime
30 dkg cukor
1 csokor bazsalikom

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a lime-okat forró vízben, majd reszeljük le a héjukat. Facsarjuk ki a levüket, kb. 1,5 dl-t kell kapnunk.

A reszelt héjat a facsart lével (és a kifacsart citromokkal) együtt 3,5 dl vízzel és a cukorral felforraljuk, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztetjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított bazsalikomlevelet. Kb. 1 óráig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Ennyi idő alatt a bazsalikom átadja az ízét a szirupnak.

Sterilizált üvegbe töltjük. 1:3 vagy 1:4 arányban vízzel keverve fogyasztjuk, attól függően, mennyire édesen szeretjük.

Rózsás limonádé:

A rózsás limonádé különleges ízvilágát a rózsavíztől kapja, amelyet bioboltokban, drogériákban vagy indiai kereskedésekben szerezhetünk be. A cukorsziruphoz facsarjuk ki pár citrom és zöldcitrom levét, majd adjunk hozzá egy kupaknyit a rózsavízből. Ezt a keveréket öntsük fel vízzel, a kész limonádéba pedig szórjunk rózsaszirmokat.

Sós limonádé a fejfájás ellen:

Hozzávalók:
2 citrom,
szénsavmentes ásványvíz,
tengeri só.

Elkészítés: Csavarjuk ki a citromok levét, majd töltsünk hozzá annyi vizet, hogy egy pohár limonádét kapjunk, szórjunk bele egy csipet sót, és keverjük jól el. Jeget is tehetünk bele, ha kedvünk van hozzá. Igyuk meg egyszerre, a hatása garantált.

A tengeri só hasznos elektroliteket és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. Így könnyebb legyőzni a fájdalmat, melyhez hozzájárul az emelkedett szerotonin szint is.

Mindegy milyen formában fogyasztjuk, egy nehéz nap nagyszerű befejezése is lehet egy pohár hűs limonádé!