A Nemzeti Adó és -Vámhivatal hivatásos munkatársai értesítették   szeptember 4-én 3 óra 40 perckor a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Paksi Autópálya Alosztályának járőreit , hogy az M6-os autópálya  fácánkerti pihenőjében migráns személyeket vontak intézkedés alá.

Egy 36 éves német férfi egy szintén német rendszámú autóval öt török állampolgárt szállított, akik személyazonosságukat –és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Újabb eset is történt

2022. szeptember 5-én nem sokkal éjfél után az M6-os autópályán, szintén  Fácánkert térségében a Nemzeti Adó – és Vámhivatal munkatársai ellenőrizni akartak egy osztrák rendszámú Peugeot 807 típusú személyautót.

A jármű a NAV jelzésére megállt, de a járművezető elmenekült, őt  azóta is keresik.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bálaszéki Autópálya Alosztály járőrei ellenőrizték a kocsiban utazókat, akik mind a tizennégyen szír állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt mindkét esetben eljárást indítottak, a szombaton elfogott német férfit őrizetbe vették.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.