Az epilepszia olyan betegség, amelynek során az agykéregben található idegsejtek normálistól eltérő elektromos kisülése okoz tüneteket. Ezek változatos formában jelenthetnek meg: ahány agyi működés, annyiféle tünettel járó epilepsziás roham létezik. A legritkább, de közismert rohamforma az epilepsziás nagyroham, amely eszméletvesztéssel, a test megfeszülésével, az izmok rángásával jár.

Az epilepszia a világ lakosságának körülbelül 1 százalékát, Magyarországon közel 150 000 embert érint, gyerekek és felnőttek egyaránt.

Városunkban is van segítség

Tolna megye és a régió epilepsziás betegei számára a Balassa János Kórházban elérhető az Epilepszia Szakambulancia, melynek keretében a kórház epilepszia specialistái szervezik új panaszok esetén az érintett személyek ambuláns vagy osztályos kivizsgálását, ugyanakkor a már ismert betegek folyamatos gondozását is, előzetesen egyeztetett időpont alapján.
 

Tudtad?

Szent Bálint (Valentin), a vértanúhalált halt pap, akinek évszázadokig csodás gyógyító erőt tulajdonítottak, nemcsak a szerelmesek, hanem sokkal régebb óta az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje is. Ezért a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda   1997-ben ezt a napot jelölte ki az Epilepsziások Világnapjának.