Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

 

10. JUBILEUMI FORGASS A FÖLDÉRT!/ SHOOT4EARTH

24 órás filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

2023. április 15-16.

A Shoot4Earth/Forgass a Földért, filmkészítő világjáték, Cannes-ban,2021-ben elnyerte, a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat (Marche du Film in Cannes)

EGY FÖLD, EGY FILM, EGY ESÉLY

A környezettudatos gondolkodás elősegítéséért, magyar kezdeményezésre, filmesekkel, környezetvédőkkel összefogva, a világ minden kontinensén élők számára meghirdeti, Shoot4Earth – Forgass a Földért elnevezésű 24 órás filmkészítő versenyét. Rajt: 2023. április 15. (szombat) 10 óra.

A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során. Elképzelésünk szerint, a verseny ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és felelős magatartás terjedését.

A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére.

A verseny rajtja, 2023. április 15. (szombat), helyi idő szerint 10 óra.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként 3 elemet ismertetnek, melyből

1 témaelemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe.

A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet.

A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható

A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció.

A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon.

Regisztrálni (nevezési díj nincs) a verseny kezdetéig, a program hivatalos weboldalán lehet, a info@shoot4earth.org címen.

Új lehetőség, hogy az idei évtől, profi filmkészítőknek, nevezési díjjal, magas pénzdíjazással, a Shoot4Earth PRO kategóriában hirdetünk versenyt.

A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan

1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.

Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt. A filmek beérkezésének határideje, április 16. (vasárnap) 10 óra, helyi idő szerint.

Az összes, beérkező versenyfilm részt vesz a nemzetközi megmérettetésben.              

Külön értékelésre és díjazásra kerülnek a magyar diaszpórából és Magyarországról érkező alkotások.

Beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli és a maratont követő héten hirdet eredményt

A zsűri elnöke Lawrence David FOLDES az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, aki korábban több mint 20 évig a Hallgatói Oscar Végrehajtó Bizottság tagja volt

A verseny művészeti igazgatója, Professor Karl BARDOSH Master Prof. Tisch School of Arts New York University (New York)

A VERSENY VÉDNÖKEI

Dr. SZILI Katalin

A miniszterelnök főtanácsadója, Az Országgyűlés volt elnöke (2002-2009)

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke

Prof. Dr. SZÉCSI Gábor, dékán, Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

FESZTIVÁLIGAZGATÓ (Alapító)

KINDL Gábor, elnök, Shoot for Earth Foundation/Forgass a Földért Alapítvány

 

A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban Regionális Producerek segítik.

A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyesen segítette Jiří MENZEL Oscar- díjas cseh filmrendező, SZABÓ István Oscar-díjas magyar filmrendező illetve DEÁK Kristóf az Oscar – díjas Mindenki rendezője. A kezdeményezés mellé állt Steven SPIELBERG Oscar-díjas amerikai filmrendező is.

A 10. jubileumi évben több új elem kerül bevezetésre a SHOOT4EARTH ORIGINAL, mellett.

Új filmkészítő kategória a SHOOT4EARTH PRO nevezési díjjal és magas pénzdíjazással. A játék életében fontos, hogy megkezdi adásait a program saját televíziója SHOOT4EARTH WORLD TV.

A TV csatorna lehetővé teszi, hogy a filmkészítők alkotásain kívül, stúdió körülmények között bemutatkozzanak mindazok, akiknek van a környezettudatossággal, a fenntarthatósággal kapcsolatos ötlete, megoldása, terméke vagy vállalkozása, amit megmutatna a világnak.

Az áprilisi világjáték után tovább folytatódnak az események. Nyáron gyermek és ifjúsági táborokban mutatjuk be az eddig beérkezett filmeket és oktatjuk a filmkészítést mobiltelefonnal, mindezt a fenntarthatóság jegyében, a STÚDIÓ A ZSEBBEN programban. Ősszel újabb versenyek, októberben SHOOT4EARTH LIVE, mely egy egyedi filmkészítő valóságshow és novemberben, a már hagyományos SHOOT4EARTH GO GREEN kerül megrendezésre. Az idei évben megkezdjük a SHOOT4EARTH WORLD TEAM felépítését, hogy a program a világ legnagyobb közösségi játéka legyen.

Az áprilisi 24 órás verseny legjobb mobiltelefonnal készült filmjei bemutatásra kerülnek a Global Short Film Awards Cannes fesztiválon illetve Kőrösi Csabának, az ENSZ-közgyűlés elnökének meghívására New Yorkban.

A verseny szervezői kezdeményezésükkel hozzá kívánnak járulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.

A verseny szervezője a Forgass a Földért Alapítvány, együttműködő partner a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara.