Szekszárdon az adományozó ünnepség keretében 4 szervezet részesült a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretén belül lisztadományban. 

  • Galagonya Integrált Szociális Intézmény
  • Szent Ágota Gyemekvédelmi Szolgáltató
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi Csoportja
  • Csapó Dániel Alapítvány 

Összesen közel 7 000 kg lisztadományt vehetnek át, melyet a közeljövőben osztanak szét a rászorulók között.

A program a kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. A kezdetben csak augusztus 20-hoz, az Új Kenyér ünnepéhez kapcsolódó program mára már az egész éven átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. 

Az idén 13 éves kezdeményezés

A nemes akció 2011-ben indult el Pécs városából. A mozgalom keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel saját termelésű búzát a gazdálkodók. A szervezők júliustól augusztus 20-ig várják az adományokat, amelyet azután a közeli malmokban őrölnek meg. A NAK és a MAGOSZ már kezdetek óta szervezi az adománygyűjtést.

Idén elindult a „Magyarok Kenyere a jövőért” ösztöndíj program, ami határon belüli és túli fiatal gazdáknak, diákoknak segít a tanulmányaik, valamint a szakmai fejlődésükben.

A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot 2018-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki.    

A megyei adományozó ünnepségen részt vett Süli János és Horváth István országgyűlési képviselők, Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei elnöke, valamint Zsikó Zoltán, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Tolna megyei nagykövete, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. A rendezvényen köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.