Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Csuklóra csatolható "okosórát" hordhattak a '20-as években. Brit találmány és arról nem szól a fáma, hogy pontosan meddig is használták vagy népszerű volt-e.

Sokan vannak, akik nehezen tudják már elképzelni az életüket navigáció nélkül, olyannyira, hogy még teljesen ismert utakra is használják a percre kész Waze alkalmazást, hogy nehogy felesleges időt veszítsenek. A papíralapú térképek szinte teljesen eltűntek az autókból, átvette a helyét teljesen a Google Maps és a többi megkedvelt és megbízható adatbázis. Akik már a teljesen internet-irányította világba születtek, el sem tudják képzelni, hogy mennyire kalandos volt eljutni egy nyaralás célpontjára egy eltépődött térképpel, amire ráadásul ráfolyt már némi kávé is. Vagy éppen térkép nélkül navigálni, kizárólag táblákra hagyatkozva.

Úgy tűnik, minden GPS berendezés, applikáció és egyebek előtt már majdnem 100 évvel is létezett egy útbaigazító okosóra! „Plus Four Wristlet Route Indicator” névre hallgatott a speciális utazó eszköz, ami gyakorlatilag egy karórába varázsolt manuális tekeréssel követhető térkép volt, ami amolyan korai GPS-ként funkcionált.

Brit találmány és egészen kreatív: egy eszközbe összesen 20 tehercselhető papírkával érkezet. Eredetileg autó- és motorvezetőknek találták ki a kényelmetlen térképhajtogatás helyett, instant, praktikus megoldásként. Sajnos nincs nagy szakirodalma, ezért lehet, hogy amilyen gyorsan jött az ötlet, olyan gyorsan véget is ért a lelkesedés és nem nagyon használták ezt a célszerű kis holmit.