Több fantasztikus emberrel is találkozhatsz a könyvtárban ha nyitott szemmel jársz. Ilyen személy Kaposi Ildikó is, akit már te is ismerhetsz az előzetes cikkeinkből, hiszen ő a Szekszárdi Ifjúsági Olvasóklub és az Írógárda alapítója, emellett pedig az Illyés Gyula Megyei Könyvtár ifjúsági könyvtárosa. Vele beszélgettünk.

Mivel is foglalkozol pontosan a könyvtáron belül?

Olvasószolgálatos könyvtáros vagyok, vagyis ez a titulusom, de nem csak az olvasópultban vagyok (igazából, ott szinte alig). A fiatalok megszólítása a fő feladatom. Ebbe beletartozik az oktatási intézményekkel való kapcsolattartás, folyamatos kommunikáció. Kilátogatunk az iskolákba, ahol bemutatjuk a könyvtárat, a könyvtár szerepét a mai világban, majd a kimondottan középiskolásoknak szóló szolgáltatásainkról beszélünk. Itt külön kiemelve a közösségi szolgálat lehetőségét a könyvtárunkban. Két (most már) olvasóklubot vezetek, kirándulásokat szervezek, igyekszem kitalálni, hogy milyen szolgáltatásokkal lehet becsalogatni a fiatalabb korosztályt a könyvtárba, plakátokat, szóróanyagokat készítek, játékokat tervezek (interaktív, lásd. szabadulóraktár), a közösségi oldalakat én moderálom, illetve adminisztrátori minőségben is jelen vagyok, könyvajánlókat készítek, az internet veszélyeiről előadásokat tartok, kézművesfoglalkozásokat, a civilszervezetekkel is én tartom a kapcsolatot, Az Én Könyvtáram Európai uniós projektben is szerepet vállalok, mint kipróbáló, és mint szaktanácsadó, a közösségi szolgálatra jelentkezőket is én koordinálom, több nem jut ezembe, de biztos van még valami. 

Mikor tudatosult benned, hogy te könyvtáros szeretnél lenni?

Ezt a kérdést nagyon szeretem. (nevet) Már hatévesen eldöntöttem, hogy könyvtáros leszek. Elsős koromban elvittek a tolnai könyvtárba, ahol ámulva néztem a rengeteg könyvet. Arra eszméltem, hogy az osztálytársaim már nincsenek mellettem, de a könyvtáros néni odajött hozzám és külön körbevezetett. Arra gondoltam, hogy a könyvtárosok nagyon okosak lehetnek, hogy ezt a sok-sok könyvet kiolvasták, én is okos akarok lenni! Tehát…könyvtáros leszek.

Sokan mondják, hogy a mai fiatalok nem olvasnak. Mi a véleményed erről?

Aki azt mondja, hogy nem olvas a mai világban, az nem mond igazat. Online mindenki olvas. A fiatalok a legtöbbet. Az, hogy szak és szépirodalmat kevésbé olvasnak, abban van valami. Véleményem szerint ez abból adódik, hogy nem tudják mit is olvassanak. Az Internet egy hatalmas könyvtár, amiben nehéz eligazodni. Úgy gondolom, hogy csak egy apró lökésre, tanácsra van szükségük ahhoz, hogy olvasóvá váljanak. Persze mindig lesznek, akiket nem lehet erre rávenni, de ha csak néhány fiatalt ráterelünk a jó útra már nyert ügyünk van.

Ki a kedvenc íród?

Nincs kimondott kedvenc. Szeretem Grecsó Krisztiánt, Bartis Attilát, de Umberto Eco és Alberto Moravia is kedvenc, ahogy Orvos-Tóth Noémi és Péterfy Novák Éva.

Ha már írók. Nehéz megszervezni egy író-olvasó találkozót? Min, vagy miken múlik ezeknek az eseményeknek a sikeressége szerinted?

A megszervezése nem nagy nehézség, a forrás megszerzése annál inkább. A honnanleszrápénz-t nehéz kitalálni, vagy szponzort szerezni.

Mit tapasztalsz, milyen típusú könyveket keresnek a legtöbben manapság a könyvtárban?

A lektűr a legnépszerűbb. Értem ez alatt a krimit és a romantikus (sőt! erotikus) könyveket. Most tapasztaljuk, hogy az ifjúsági irodalom is egyre keresettebb. 

Hogyan képzeled el magad 10 év múlva?

10 év múlva? Hm… Már az új Tudásközpontban, sok-sok tiniklubbal.