Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha a nyáron érkeztél Hollandiába, lehet, hogy megtévesztő képet kaptál a holland időjárásról. Légy felkészült, mert ha a levelek hullani kezdenek, az időjárás gyorsan rosszra fordulhat. Azonban attól, hogy a levegő egyre hűvösebb, és a napfényes órák száma erősen korlátozott, nem jelenti azt, hogy lehetetlen élvezni az itteni életet. A hollandok tudják, hogyan kell maximálisan élvezni minden évszakot.
Élvezd az őszt holland módra!

1. Menj el szaunázni

Hollandia csodálatos wellness-, szauna- és gyógyfürdő-létesítményekkel rendelkezik országszerte. Ezek a vízi parkok fantasztikus élmények a felnőttek számára, ahol mindenféle létesítmény található, mint például tengeri sós medencék, különféle hőmérsékletű szaunák, gőzfürdők, jeges zuhanyok… a lista végtelen hosszú.
Ezekben a fürdőkben éttermek is vannak, ahol borokat kóstolhatunk, és még a szabadban is lefekhetünk, hogy egy kicsit barnuljunk. És igen, a holland szaunában az emberek meztelenek.

2. Tölts el egy éjszakát egy holland kastélyban

Szeretnél egy éjszakát úgy élni, mint egy király? Nos, ebben a holland kastélyban megteheted! Akár hiszed, akár nem, a Kasteel Oud Poelgeest egy 17. századi kastély Oegstgeestben, Leidentől északra. Ez volt a holland tudós, Herman Boerhaave egykori otthona. Lefoglalhatsz egy szobát egy éjszakára, és ihatsz egy pohár bort a hangulatos társalgóban. Háromfogásos vacsorával és svédasztalos reggelivel várnak, így úgy érezheted magad, mint egy király!

3. Menj el egy Brown Caféba

Nincs is annál jobb érzés, mint a hideg utcáról egy Brown Caféba belépni. Ez lényegében egy hagyományos bár, amely tele van holland kultúrával.
Általában hangulatosak, sötétek, és néhányban még meleg kandalló is van! A legfontosabb, hogy sokféle csapolt sör közül választhatunk. Próbáld ki a herfst bokbier-t (őszi sört). A sörök ízesítésére speciális fűszereket használnak.

4. Látogass el egy csomó múzeumba egy éjszaka alatt

Ősszel Amszterdamban évente megrendezésre kerül a Museumnacht (Múzeumok Éjszakája), ahol egy éjszaka alatt meglátogathatod az összes múzeumot.
Néhány látogatható múzeum, többek között az Anne Frank-ház, a Van Gogh Múzeum, a Rijksmuseum és még sok más!
Különleges kiállítások, élőzene és egyéb szórakoztató programok várnak ezen az eseményen.
Más holland városokban, például Leidenben, Groningenben és Hágában is van múzeumok éjszakája, amelyen részt vehetsz.

5. Kerékpározz az erdőben 

Ha igazán kíváncsi vagy arra, hogy milyen az ősz Hollandiában, pattanj biciklire és irány az erdő.  Biztos lehetsz benne, hogy lenyűgöző színeket fogsz látni. Köztudott, hogy a vadon élő gombák a holland erdőkben nőnek, és néha még vadon élő állatokat is megpillanthatsz.
Természetesen érdemes kipróbálni a hagyományos holland palacsintát is. Rendelj sajttal megszórt palacsintát és desszertként pedig egy holland finomság: az almás pite – echt lekker (nagyon finom)!
A gelderlandi Hoge Veluwe Nemzeti Parkba is ellátogathatsz. Gyönyörű természet, kerékpárutak, rengeteg állat és még egy múzeum is található a parkban.
6. Kóstolj meg egy holland őszi levest
Ebben az őszi hűvös időben egy tál leves gyorsan felmelegít. Próbáld ki az erwtensoep (borsóleves) levest, amely egy egyszerű recept. Ezt a levest snert-nek is hívják, ami nem hangzik túl csábítóan, de egy próbát megér, nem igaz?

7. Látogass el egy holland szigetre

Hollandiában van néhány fantasztikus sziget északon. Az ősz egy kellemes időszak a látogatásra, mert kevésbé zsúfoltak, és valószínűleg találsz sok olcsó szállásajánlatot.
Van is valami üdítő abban, amikor kimész a tengerpartra egy kicsit hűvösebb időben.
Vegyél egy forró csokit a helyi kávézóban, menj el madárlesre, vagy csak olvass egy könyvet a fürdőköpenyedben. A holland szigetek nem okoznak csalódást ebben a hűvösebb évszakban sem.

Biztos lehetsz benne, hogy sok más csodálatos dolgot lehet csinálni ebben az évszakban is Hollandiában. Próbálj megbarátkozni a hűvösebb idővel, és élvezd a szórakoztató programokat. Happy Herfst (ősz)!