1 év
0:00
/
Táncoslábú roma gyerekeket nevelnek, diákoknak segítenek

A Sor páji pe lulugyi Egyesület a roma gyermekek tehetséggondozásával és kulturális nevelésével foglalkozik. Az egyesületnek külön tánccsoportja is van, amelyet az egyesület elnöke, Kovács Elvira vezet.

– A nevünkről annyit kell tudni, hogy magyarul „Önts vizet a virágra”. Én azt gondolom, hogy ez mindent magába foglal. Másrészt a Sor páji pe lulugyi az egy roma dal, amit édesapám nagyon sokat énekelt és ezáltal nekem az egyik kedvenc dalom. Igazából innen jött az ötlet, hogy ez legyen a nevünk. – osztotta meg velünk Kovács Elvira.

Az egyesület roma és nem roma gyerekekkel is foglalkozik

Szeretnék megismertetni a gyerekekkel a roma kultúrát, hagyományokat. A céljuk a cigány nyelv, ének, tánc oktatása, amelyet eredményesen űznek is, hiszen az Elvira által vezetett ugyanezen nevű tánccsoport legutóbb az Országos Roma Néptánc- és Népzenei Versenyen vettek részt, ahol a gyerekek tánc kategóriában a harmadik helyezést hozták haza, valamint énekben különdíjat nyertek.

Támogatókat keresnek

Az egyesület szeretné, hogyha létre tudnának hozni egy műhelyet, ahol a táncoktatás folyna, valamint szeretnének alkalmazni egy gyógypedagógust, hiszen szinte minden gyereknek szüksége lenne a fejlesztésre. Szeretnék továbbá a tanulókat tanszerekkel, technikai eszközökkel is segíteni.

Aki fel szeretné venni Elvirával a kapcsolatot, az a 06202334911-es számon megteheti.