Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Maga a művész sem botránkozott meg a történteken, mindössze annyit reagált, hogy „semmi probléma”.

A helyi média beszámolója alapján egy 160 ezer dollár értékű, műtárgyként kiállított banánt evett meg egy látogató a szöuli múzeumban, aki mindezt azzal tetézte, hogy a gyümölcs elfogyasztása után annak héját még vissza is ragasztotta a falra, mintha mi sem történt volna.

A Leeum Művészeti Múzeum rögtön pótolta a megkárosított installációból az elemet, emellett megerősítették, hogy nem fognak kártérítést követleni a szöuli diákkal szemben. Majd hozzátették, miszerint 2-3 naponta egyébként is le szokták cserélni a gyümölcsöt, ugyanis az gyorsan barnul – írta az Euronews.

A fiatal látogató, Noh Huyn-soo a KBS-nek nyilatkozva elmondta, aznap kihagyta a reggelit és eléggé éhes volt, ezért ette meg a banánt. Illetve az olasz művész, Maurizio Cattelan munkáját a hatalom elleni lázadásnak tekinti, s ő maga is ezt akarta bemutatni.

„Egy műalkotás megrongálása is műalkotás, ezért úgy gondoltam, mi lenne, ha… De egyébként is, nem azért van odaragasztva, hogy megegyék?”

– fogalmazott.
Maga a művész sem botránkozott meg a történteken, mindössze annyit reagált, hogy „semmi probléma”. Bár nem ez volt az első meghökkentő eset, ugyanis 2019-ben David Datuna performanszművész egyszerűen lehúzta a banánt a falról, miután 120 ezer dollárért elkelt a miami Art Baselen. Eljárás akkor sem indult, csak gyorsan kicserélték a gyümölcsöt.