Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mi az? Kényelmes és spórolhatsz is vele…

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az okoseszközök ma már szinte elválaszthatatlan részét képezik mindennapjainknak. Olyannyira, hogy az okosotthon kifejezés is szépen lassan beszivárgott életünkbe, sőt sokan vannak, akik már élnek is a technológia adta lehetőségekkel. Nem árt azonban, ha közben mi magunk is okosak vagyunk, és ha tehetjük, elkezdünk integrált megoldásokat alkalmazni. 

Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években Magyarországon folyamatosan nőtt a napelemes rendszert használó ingatlanok száma. Az A1 Solar műszaki vezetője szerint a megtérülést raktározás hiányában úgy lehet fokozni, ha helyben elfogyasztjuk, illetve optimalizáljuk a megtermelt energiát. Ezt megtehetjük úgy, hogy háztartási gépeket működtetünk a rendszerrel összehangolva, illetve odafigyelünk az ingatlan megfelelő fűtésére, illetve hűtésére is – emelte ki Kovács István Péter. De ez még nem minden.

Otthonunk is „testreszabható”

Figyelembe vehetjük a család napirendjét, szokásait; mikor vannak otthon, mikor szükséges fűteni vagy hűteni egyes helyiségeket a házban. Megfelelő szenzorokat beépítve megelőzhetjük a felesleges villanyfogyasztást, így elkerülhető például, hogy a reggeli rohanás miatt egész napra égve maradjon a fürdőszobában a villany. De gondolhatunk akár viharkárok megelőzésére is. A teraszon nyitva maradt elektromos napernyőt is be tudjuk húzni távvezérelve még a vihar előtt, így jelentős anyagi kártól óvhatjuk meg magunkat. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy napközben mosson a mosógép, akkor, amikor a napelemes termelés a csúcson jár, ne pedig este használjuk fel az energiát, amikor a család otthon van és mással foglalkozik. Mindezek mellett növelhetjük idős rokonaink biztonságérzetét, ha hangvezérelt telefonhívást indíthatnak bárhonnan a házból. Megoldható egyes konnektorok áramtalanítása is, amikor elhagyjuk a házat, így esetleg bedugva felejtett vasaló sem okoz bosszúságot vagy legrosszabb esetben tűzesetet – részletezi a cég sajtóközleményében a műszaki vezető. 

Nem csak egy új ház lehet okos

A legkönnyebb helyzetben azok vannak, akik most építkeznek, ők ugyanis már a tervezés fázisában alaposan át tudják gondolni, milyen korszerű és fenntartható megoldásokat szeretnének kialakítani ahhoz, hogy hosszútávon élvezni tudják a kényelmi és biztonsági funkciókat. Kovács István Péter felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak sincs oka aggodalomra, akik régebbi építésű házukat szeretnék felruházni napelemmel és okosfunkciókkal. A szakértő hangsúlyozta: tévhit, hogy az okosfunkciók kialakítása megfizethetetlen. Minden attól függ milyen elképzelései vannak az ügyfélnek, milyen igényeknek kell megfelelnie a rendszernek. Akár napelem, akár okosotthon kialakításáról van szó, minden esetben ajánlott tapasztalt szakemberekkel konzultálni, hiszen mindennek az alapja az, hogy a befektetést szakszerű és alapos igény- és állapotfelmérés előzze meg.

A kényelem mellett akár spórolhatunk is

Az intelligens megoldásokkal tehát egy olyan új és kényelmes életstílust alakíthatunk ki, amelyben – nem utolsó szempontként – optimálisan költünk. Az A1 Solar szakértője szerint, ha optimálisan használjuk a napelemes rendszert és okosotthon megoldásokat is alkalmazunk, a „családi fészek” megfelelő energiafelhasználású, energiatakarékos, de értékálló, biztonságos és kényelmes is lesz egyben. 

Valamennyi beruházás megtérül és a jelenlegi rezsiárak miatt ez egyre hamarabb következik be. 

Forrás/fotó: KRQ