Talán soha nem lesz könnyebb kitalálni napról-napra vagy akár csak hétvégéről-hétvégére, hogy mi kerüljön az asztalra. Az a tapasztalatom, hogy ahhoz, hogy az ember tanácstalan legyen a napi menü kapcsán, nem kell finnyás rokonság. Amikor a család jóformán mindent megeszik és a "Mit főzzek?" kérdésre a "Mindegy." válasz érkezik folyamatosan az legalább annyira bosszantó tud lenni, mint a válogatós bandát boldoggá tenni.
A most következő recept rendkívül könnyen, gyorsan elkészíthető, nem kell vele sokat bíbelődni. Jöjjön hát a rakott káposzta, ahogy én készítem.
Hozzávalók:
70 dkg savanyú káposzta
70 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, bors
pirospaprika
1 nagy pohár tejföl + 1 kis pohár tejföl a tetejére
2 zacskó rizs
Elkészítés:
Pörköltet főzünk a darált húsból: A felkockázott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felvágott paradicsomot és paprikát, kevés vizet öntünk rá, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt hagyjuk összeesni a zöldségeket. Miközben készül a pörköltalap, kezdjük el főzni a káposztát. Nagy edénybe tegyük, annyi vizet öntsünk rá, amennyi bőven ellepi. Ha nagyon savanyúnak találjuk a káposztát, félidőben szűrjük le ésfőzzük tovább friss vízben. Mire a pörkölt megfő a káposzta is kész lesz. Ha már lecsószerű az alap, mehet bele a hús és 2-3 kanál pirospaprika. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, átkeverjük, majd fedő alatt főzzük. Fontos, hogy ne sűrítsük a pörköltet, nem baj, ha kicsit leveses marad. Ha megfőtt a hús, lezárjuk, majd belekeverjük a tejfölt. Két csomag gyors rizst főzzünk ki, nem kell teljesen puhára, jó, ha 3/4-ig van a zacskó. A kész rizst belekeverjük a tejfölös pörköltbe. Egy sütőtálba tegyük a főtt a savanyúkáposzta felét, szépen elegyengetve, majd a káposztaágyra mehet a rizses, tejfölös pörkölt, amit a maradék káposztával fedjünk be. A tetejére tegyünk tejfölt, hogy sütés közben ne száradjon ki az étel. 160 fokon, légkeverésen 1 órát süssük. Tálaláskor némi tejfölt tegyünk mellé. Jó étvágyat!