1 év
Úgy tűnik, a Twitter tényleg mindenből pénzt akar csinálni: ezúttal azt tervezik, hogy fizetőssé teszik a platform eszközét, mely képes összekapcsolni az összeomlott épületekben rekedt segélykérőket a mentőszervezetekkel.

A törökországi és szíriai pusztító földrengés után önkéntes szoftverfejlesztők ezrei egy kulcsfontosságú Twitter-eszközt használnak arra, hogy átfésüljék a platformot a segélyhívások – többek között az összeomlott épületekben rekedt emberek segélykérései – után, és összekapcsolják az embereket a mentőszervezetekkel.
Hamarosan azonban elveszíthetik ezt a kulcsfontosságú hozzáférést, ugyanis a Twitter azt tervezi, hogy 100 dolláros havidíjat (35 ezer forint) kérnek el érte, ami nyilvánvalóan megfizethetetlen a rengeteg önkéntes és igen csekély költségvetésű nonprofit szervezetek számára.
Sedat Kapanoglu, az Eksi Sozluk, Törökország legnépszerűbb közösségi platformjának alapítója ennek kapcsán azt mondta:
“Ez nem csak a mentési erőfeszítésekre vonatkozik – melyeknek sajnos a végéhez közeledünk –, hanem a logisztikai tervezésre is, mivel az emberek a Twitterre mennek, hogy közvetítsék szükségleteiket.”

Hihetetlen mennyiségű információ kering a Twitteren

Tekintettel a tényre, hogy az információk puszta mennyisége miatt egy ember képtelen mindent átfésülni, a nonprofit szervezeteknek, kutatóknak és másoknak szükségük van a Twitter-adatok elemzéséhez az API, vagyis az Application Programming Interface néven ismert eszközre.
A múlt hétfői pusztító földrengés kapcsán Kapanoglu egy meglepő, egyben örömteli dolgot is megosztott: elárulta, hogy a földrengés után több százan adták ki saját prémiumdíjas API-hozzáférési kulcsaikat – a több funkcióval rendelkező fizetős verziót –, hogy aztán azt használhassák a mentési műveletek során.
Ugyanakkor rámutatott, “nem ez a helyes út”, hiszen könnyen meglehet, hogy ez sérti a Twitter szabályait. A platform terve, miszerint fizetőssé tenné ezt a kulcsfontosságú eszközt, azt eredményezné, hogy annak a több ezer fejlesztőnek a munkája és erőfeszítése, akik akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy a Twitter egyedülálló, nyílt ökoszisztémáját a katasztrófaelhárítás szolgálatába állítsák, semmivé lenne.