Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éppen ezért NE ajándékozz kutyát karácsonyra. Pontosabban, ha már tervben volt és csak a megfelelő pillanatot várta a gazdi, akkor miért ne? De csak úgy meglepiből semmi esetre sem.

Nyílt levél a Szekszárdi Kutyamenhelytől

Fiáth Szilvia közösségi oldalukon hívta fel rá a figyelmet, hogy ez bizony élet hosszig tartó felelősség adományozása is egyben.

"Kedves Leendő Gazdik!

Mint azt minden évben igyekszünk hangsúlyozni az ünnepek közeledtével, úgy idén is fontosnak tartjuk elmondani, hogy egy kutya nagy felelőséggel jár!  Sajnos többen esnek évről évre abba a hibába, hogy meggondolatlanul élő állatot ajándékoznak karácsonyra. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket néhány igen fontos dologra! 
Amennyiben valaki úgy dönt, hogy kölyökkutyát vesz magához, fajtától függően legalább 10-15 év elköteleződéssel számoljon! Talán azt nem is kell mondani, hogy egyik kutyus sem születik szobatisztának. Egy kölyök szinte olyan, mint egy gyerek. Sok türelemre, tanításra van szüksége, melyet végtelen szeretetével hálál meg. Viszont addig is szétrág néhány papucsot, vagy kicsit át rendezi a virágos kertet. 
Felnőtt, vagy idősebb kutyánál már kevesebb anyagi kárral számolhatunk, ezért az idősebbeknek mindig felnőtt, már nyugodtabb kutyát javaslunk. Ők már többet pihennek, nem fogják fellökni játék közben, nincs szükségük hosszú sétákra. 

Amiről még nagyon fontos beszélni az a kutyatartás anyagi vonzata! Védenceink oltva, chippel ellátva, ivartalanítva, mindenfajta élősködőtől mentesen kerülnek gazdához, melyért csak egy jelképes összeget kérünk. Ez nagy anyagi könnyebbség, azonban a későbbiekben a gazdinak kell gondoskodnia az állatorvosi költségekről (évente kötelező oltás, esetleg nem várt kiadások, állatorvosi kezelések), etetésről, bolha-kullancs fertőzöttség prevenciójáról. A legnagyobb tisztelettel kérjük, akinek ez gondot jelent NE vállaljon kutyát! 
Senki kedvét nem szeretnénk elvenni az örökbefogadástól, sőt..!  Mindössze arra kérünk titeket, akik ilyen döntés előtt álltok, hogy mérlegeljétek ezeket a szempontokat, hogy nektek és a kutyátoknak is boldogan telhessenek a közös évek!"