0:00
/
Nem rossz az önismeretünk, hanem nincs

Persze kivételek vannak. A közelmúltban zajlott konferencia Szekszárdon, melyben mások mellett szó volt a munkaerő kérdéséről is. Legfontosabb feladatként elhangzott, hogy cél az egyénre épülő jövő kialakítása.

Változást eszközölnének a szakemberek

A munkaképesség kialakításának és fejlesztésének innovatív programjai, a munkaerőpiac jelene és jövője, esetleges megreformálás – mások mellett erről is hallhattunk azon a konferencián, ahol Marosi László a SkillX Zrt képviseletében vázolta a nehézségeket és lehetséges megoldásokat. Mint fogalmazott legfontosabb az egyénre szabott álláskeresés. 

„Probléma a munkaerő hiány, de az is, ha munkaerő felesleg van. Egy olyan módszertant szeretnénk közkinccsé tenni, ami hosszú távon hozhat sikereket.”

Váltani szeretnének, de hová?

A kérdés még költői, melyre magyarázatot ad egy kutatás. 

„Az elmúlt évben vizsgáltuk hazánkban a munka tekintetében aktív korú lakosságot. A válaszadók több, mint 60 százaléka úgy érzi, nem tudja mire alkalmas. 25 százalékuk pedig váltana. Idén ez utóbbi arány 40 százalék. De hova váltsunk, ha azt sem tudjuk mire vagyunk képesek?”

Marosi László szerint a legnagyobb baj, hogy nem rossz az önismeretünk, hanem nincs. Vagyis nagyon kevesek tudják mire is képesek. Nagy átlagban dolgozunk valahol, de nem ott, ahol valóban hatékonyan dhatjuk ki a képességünk eredményét. 

„Ha van önismerete valakinek, akkor tuda mire is képes. Vagyis reális karriercélokat tűzhet ki. Ezt kell megmutatni. Mindenki tehetséges valamiben, csak sajnos sokan nem a helyükön vannak. Ezt  kell megtalálni.”

Kell a motiváció!

Az előadó szerint, ha nincs motiváció előttünk, akkor hosszú távon nem lehetünk hatékonyak. Ebben kell támogatni az egyént! 

(fotó: illusztráció, pixabay)