8 hónap

Egy friss tanulmány szerint a lebomló zacskók károsabbak, mint a műanyag változatok.

Ha eddig azt hittük, hogy a komposztálható műanyag zacskók használata a környezet, illetve az egészségünk védelmét szolgálja, akkor ez az új tanulmány most egy másfajta képet vetít elénk.

A kutatók háromféle szatyrot teszteltek, egy növényi keményítőből készült komposztálható szatyrot, egy újrahasznosított műanyag zacskót és egy hagyományos műanyag zacskót. A szatyrokat napfénynek tették ki, hogy beinduljon a bomlási folyamat, majd komposztálták őket, végül pedig a keletkező komposzt toxicitását tesztelték különböző sejteken.

Amint arról beszámoltak, a zacskók magas szintű toxicitást produkáltak. „Meglepődtünk, hogy a hagyományos műanyag zacskóknak kitett sejtek a toxicitás nyomát sem mutatták”, mondta Cinta Porte, a Journal of Hazardous Materials című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Ezzel szemben a biológiailag lebomló zacskókban kimutatták, hogy csökkent a sejtek életképessége. Porte elmondta, a feltételezések szerint a gyártók olyan kémiai adalékanyagokat adnak a biológiailag lebomló zacskókhoz, amelyek különösen mérgezőek lehetnek.

Külön érdekesség, hogy az újrahasznosított műanyag zacskók is magasabb toxicitási szintet mutattak, mint a hagyományosak, ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy az újrafelhasználásukhoz műanyag adalékanyagok is szükségesek.

Porte hozzátette, hogy a komposztálható zacskókhoz hozzáadott kémiai vegyületeket szabadalmi kérdések miatt nem sikerült azonosítani.

Szerintük azonban eléggé valószínű, hogy lágyítókról lehet szó, vagyis olyan vegyületekről, amelyeket a műanyaghoz adnak, hogy rugalmasabbá tegyék azt.

„A most kapott eredmények is azt hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra és szabályozási intézkedések bevezetésére van szükség az érett komposzt környezetbe való kibocsátása előtt”,  zárják a tanulmányukat.