0:00
/
Novembertől bezár a PTE KPVK főépülete

A jelen gazdasági helyzet mellett sorra röppennek fel azok a hírek, amelyek egy-egy intézmény bezárását közlik. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán is be kell vezetni bizonyos megszorításokat, hogy továbbra is működni tudjon az oktatás.

„Nagyon jelentős az az árnövekedés, amely bennünket is érint, főképp azért, mert ez az épület (…) gázfűtéssel működik, illetve az elektromos áram jelenlegi ára is nagyon komoly kihívás elé állít bennünket. Ez az újragondolás azt jelenti, hogy sokkal takarékosabban kell működtetnünk, fenntartanunk a létesítményeinket és nyilvánvalóan arra is kell figyelnünk, hogy ne csak rövidtávú takarékossági megoldásokban gondolkodjunk, hanem előrelátóak is legyünk.” – fejti ki Prof. Dr. Szécsi Gábor, a kar dékánja.

A rövid távú megoldások keresése alatt nehéz döntések születtek

A közeljövőben az intézményt takarékosabban fogják működtetni. Ez azt jelenti, hogy október végétől a kar „A” épülete sokkal takarékosabban működik majd. A dékán kiemelte, hogy ez a hétvégi levelezős oktatás rendjét meg fogja változtatni, hiszen azokat az órákat, amelyek szombaton és vasárnap voltak megtartva, ezentúl más napokon lesznek, az épület pedig be lesz zárva. Pénteki napokon a kar nem oktató munkatársai otthoni munkavégzés keretében dolgoznak majd, az irodákat kivonják a létesítmény működtetés keretéből.

November végétől bezár az „A” épület

Egyelőre rövid távú megoldásként gondolnak a főépület bezárására. A vizsgák a kollégiumban, illetve online módon lesznek megtartva, ahogyan az oktatás is a számítógépek segítségével történik majd.

„Úgy látom, hogy mind az oktató kollégák, mind a hallgatók megértik ezeknek a lépéseknek az indokait, elfogadják, hogy takarékosabban kell működnünk.” – mondja Prof. Dr. Szécsi Gábor.