Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Óvjuk kedvenceinket a kutyamelegtől

Egy jópofa és annál igazabb irodalmi mű nagyszerűen mutat rá, mennyire veszélyes a nappali hőség házi kedvenceinkre. Az alábbi vers egy állateledek árusításával foglalkozó cég közösségi oldalán jelent meg.

"Kutyameleg, forró beton. A tappancsom én rá nem rakom! Leégeti a kis talpam! Ki segít majd akkor rajtam?! Gazdi kérlek figyelj erre! Mennék én, ha cipőm lenne. Inkább vigyél reggel, este! Ne vezess rá az úttestre! Vigyél máshol, vigyél füvön. Hálás leszek! Megköszönöm!"

Ahogy a vers is rámutat, a napi többszöri séta a nyári évszakban is ugyanolyan fontos. Ezeket azonban érdemes a kora reggeli, illetve az esti órákra időzíteni. A közvetlen napfény hatására az aszfalt gyorsan felhevül és megégetheti négylábú családtagunk tappancsait égési sérüléseket okozva az állatnak. A hőguta ugyanolyan veszélyes az állatokra nézve. Ha nem bent tartózkodik a kedvenc, minden esetben biztosítsunk árnyékos helyet a számára a pihenéshez. A rendszeres vízfogyasztás ugyanolyan fontos. Ívóvizes tálkáját gyakran ellenőrizzük és napjában többször pótoljuk a folyadékot.

Kis időre se hagyjuk az autóban kedvencünket. Hamar baj történhet.

Erre hívja fel a figyelmet az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett balesetmegelőzési videója. A felvételen látható állat Kabos, képzett tűzvizsgáló kutya. Ellenállóbb a környezet szélsőséges körülményeire, mint társai. Az autó ajtaját viszont ő sem tudja kinyitni – mondják el a felvételen. A tűző napon hagyott autóban mindössze tíz perc kell ahhoz, hogy a hőmérséklet felszökjön 48 fokra. Fél óra múlva közel 60, egy óra alatt a szinte bármilyen élőlény számára elviselhetetlen 80 fokot.

Vigyázzunk egymásra!