Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Többszáz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

A hagyományteremtő szándékkal indított országos mustra 2023. október 16-29. között a Nébih irányításával zajlott, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih ellenőrei is részt vettek.

Kereskedelmi egységek, iskolai büfék

Ezek kaptak főszerepet valamint az évszak népszerű termékei: az almát, a burgonyát, a tökmagolajat vizsgálták. Több mint félszáz szőlőhegyről gyűjtötték össze az ún. autentikus szőlőmintákat, továbbá fokozottan vizsgálták az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmét és a kutyaszaporítást.
 
Az alma és burgonya értékesítését csaknem 200 zöldség-gyümölcs forgalmazónál vizsgálták a felügyelők.

Az ellenőrzött 560 tétel kapcsán 21 esetben merült fel kifogás, elsősorban jelölési hiba miatt. 19 esetben szabtak ki bírságot, összesen mintegy 2.300.000 Ft értékben és 1,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból. Az ellenőrök mintegy 40 tökmagolaj előállítót is vizsgáltak: két helyszínen kisebb, míg egy előállítónál komolyabb hiányosságokat találtak.

A pályaudvarokon 57 élelmiszerüzlet, valamint 72 vendéglátó egység ellenőrzésére került sor.
Az üzletek közül 11-ben állapítottak meg kisebb higiéniai hiányosságot a szakemberek, míg a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával 14 esetben merült fel probléma.

A vendéglátóhelyek esetében 3 egységben kellett azonnali hatállyal megtiltani a szendvicskészítést a higiéniai feltételeinek hiánya, illetve nem megfelelősége miatt.  A szőlőszüretek hatósági ellenőrzése során 55, az adott borvidékre jellemző parcelláról gyűjtötték össze a szőlőt, majd készítették el az ún. autentikus,- termőhely, fajta és évjáratnak megfelelő borokat.  

Kutyaszaporító létesítmények ellenőrzése kapcsán a 73 vizsgált létesítmény egyikében sem tapasztaltak olyan súlyú problémát az ellenőrök, ami az állatok érdekében történő azonnali intézkedést vont volna maga után.  

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: pixabay)