Kezdőlap TOLNA Tolna - Közélet

Rács mögött a stróman

A 47 éves, Budapesten élő férfi, aki internetes csalók rendelkezésére bocsátotta saját és ismerősei folyószámláját. 
Egy pusztahencsei nő tett feljelentést a Paksi Rendőrkapitányságon 2023 augusztusában ismeretlen tettes ellen, aki egy internetes piactéren meghirdetett termék vásárlása ürügyén becsapta. 

„Egy adathalász link segítségével megszerezte a netbanki azonosítóit és jelszavát, majd azok felhasználásával 5 millió forintot utalt el az övéről egy ismeretlen belföldi számlaszámra”

– fogalmaz a Tolna Vármegyei Rendőrfőkapitányság közleménye. 

A paksi zsaruk az ügy szálait felgöngyölítve eljutottak a stróman számla tulajdonosához, majd felkutattak további sértetteket is.
Egy Budapesten élő férfit és egy fegyverneki nőt hallgattak ki információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett gyanújával.

A férfi elismerte, hogy pénzért közreműködött a számlaszámok „kölcsönadásában”, de nem gondolta, hogy ezzel bűncselekményt követ el. 

A megbízója egy külföldi férfi volt

A meggyanúsított nő budapesti ismerősétől hallott a könnyű pénzkereseti lehetőségről. Folyószámlája hozzáférését önként átadta egy harmadik félnek. A megállapodás szerint a „átfuttatott” összegek után 5 százalék jutalékot kapott.

A bűnügyesek ez idáig hat ügyben nyomoztak egy eljárás során. A bűnszervezet tagjai 81 millió forint körüli összeggel károsították meg a számlatulajdonosokat.

Változatos módszerekkel dolgoztak. Volt, akinek áloldalra navigáló linket küldtek, mással egy alkalmazást telepíttettek a gépére, egyeseknél képernyőtükröző programmal a magán- és a céges számlát is megcsapolták. A jogosulatlanul megszerzett összegeket a használt számlákról továbbutalták, alkalmanként átváltották valamilyen valutára, vagy ATM-nél vették fel.

Az ügynek ez idáig két gyanúsítottja van, a férfit őrizetbe vették, és indítványozták letartóztatását.

Az eljárás a Paksi Rendőrkapitányságon tovább folytatódik.