Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csillagászok meglepő felfedezésre jutottak tizenkét éve. Felfedezték, hogy két olyan galaxis, amely 500 millió fényévnyire összeütközik, meglepően nagy mennyiségű infravörös fényt bocsát ki. 

Nem tudták az okát 

Akkoriban nem tudták meghatározni az infravörös fény eredetét és okát, azonban a kutatók biztosak voltak benne, hogy a megvilágítás egy erős energiaforrásból származik. A jelenség azon része, amit a kutatók az összeütközés motorjának neveztek, valahol az IIZw096 néven ismert galaktikus összeolvadás környékén történt.

A NASA teleszkópját használják

Most a NASA James Webb-űrteleszkópjának segítségével fedezték fel a rejtélyes dolog méretét, ez a tanulmány pedig megjelent a a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban tavaly év végén. A tanulmányban leírják, hogy meg szerették volna találni a "motort", amely az összeolvadó galaxishálózatot hajtja. Jelenleg a NASA teleszkópjával látják, hogy ez a forrás mindent túlragyog az összeolvadó galaxisokban. 

A kutatók szerint a forrás sugara nem nagyobb, mint 570 fényév. Ez azt jelzi, hogy az energia kis térre korlátozódik. A szakemberek tovább folytatják a vizsgálatokat és a kutatást a témában.