Az ötvenhez közeli éveiben járó fiatalember, Sárkány Ákos Szekszárdon él. Igazi túlélő, harcos jellem. Harminc éves koráig háztartási gépszerelőként dolgozott, ám egyszer az uszodába hívták javításra és egy csapásra megváltozott az élete.

„Valamikor a 2000-es évek elején lettem az uszoda, az úszás szerelmese. Szinte egy pillanat műve volt az egész. Akkor történt, hogy elhívtak a szekszárdi Tanítóképző Főiskola uszodájába, ahol egy centrifugát kellett megszerelni. Én korábban még nem jártam ott, de akkor annyira megtetszett, hogy a szerelés közben kifaggattam az úszómestert, hogy hogyan lehet oda úszni járni. Ő azt mondta, bérletet kell venni a gondnoknál, és mehetek. Munkám végeztével meg is vettem a bérletet.”

Nem tanította senki

Teljesen egyedül, autodidakta módon tanulta meg az úszás fortélyait. Minden reggel hatkor az uszodában kezdte napjait, majd egy idő után versenyekre, nyílt vízi úszóeseményekre kezdett járni.

„Edzőm nem volt, csak érzésből csináltam mindent. Példaképem sem volt, mert olyan szinten akkor még nem foglalkoztam az úszással, persze tudtam Egerszegiről, meg Darnyiról, de mivel ők teljesen más dimenziók, én csak a saját örömömre úsztam.”

Súlyos betegsége sem gátolta

Nem sokkal első sikereit követően beteg lett. Súlyos bélrendszeri szindrómát, az un. Chron-betegséget diagnosztizálták nála. A betegség következtében legyengült, éveken át tartó szenvedés és műtétek sora következett. 2011 Karácsonyán életveszélyes állapotba is került, de ő nem adta fel. Visszatért az úszáshoz és ez megmentette az életét.

„Nem szeretem ezt a szót, hogy betegség. Szerintem sokkal jobb úgy hozzáállni, hogy az egészség megromlása, az egyensúly felbomlása, és a cél ezek helyreállítása. Amik vannak, hívjuk őket, tünetegyüttesnek, ezekkel sok esetben együtt lehet élni, de nagyon sokszor meg is lehet szüntetni őket. A Chron egy rendkívül szerteágazó, komoly nyavalya, de ha el tudom érni, hogy jól érezzem magamat az életemben, mert olyan dolgokat csinálok, amiket szeretek, olyanokkal vagyok, akiket szeretek, akkor hálás lehetek, és van okom a mosolyra.”

Rengeteg siker van már mögötte

A sok úszás, edzés után igazolt szenior úszó is lett, így hivatalos versenyeken is indulhat. Rengeteg érmet szerzett már medencés versenyeken, kétszeres magyar bajnok nagymedencében. A Debreceni Szenior Úszó Klubbal is ragyogó eredményei vannak. 2019-ben egy 24 órás úszáson 32 km-t teljesített. Több évben is megcsinálta a 100×10.000 méteres kihívást, vagyis egy éven belül százszor úszott 10 ezer métert vagy annál többet.

„A szenior úszás sikerein kívül nagyon büszke vagyok a különböző extrémebb megmérettetéseken való szuper szereplésekre is. Ilyenek például: a kecskeméti Univer24 nevű rendezvényen egy nap alatt leúszott 32 km-em, vagy a pécsi 6 órás úszáson elért 16,5 km-em, mellyel ott 2. lettem a férfiak között és abszolutban is. Egyik legmeghatóbb sikeremet Szerbiában, Zomborban értem el egy hosszútávúszó kupán. 25 m-es medencében 2500 m-es távon 2. lettem a korcsoportomban, csak egy magyar srác előzött meg akkor. Ezt sem felejtem el sosem, mert még az időmérő Hölgy is gratulált, én pedig levezetésként a tanmedencében zokogtam.”

És hogymi a jó neki a sportban?

„Azt szoktam mondani, ha az ember olyat csinál, amiben jól érzi magát, akkor hazaért, nem nagyon kell tovább keresgessen. Maga a víz egy csodálatos közeg. (Szerintem a magzat sem véletlenül vízben növekszik az anya hasában.) A vízben ellazulva, könnyednek érezhetjük magunkat, megszabadulhatunk minden bennünk lévő feszültségtől, én is így érzem. Egy medence, vagy bármilyen víznek a látványa nyugtatóan hat az emberre. Az úszás minden pozitív érzést megsokszoroz, amit a víz amúgy is kivált.”

Kép: Sárkány Ákos