A Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztálya, amely a Magyar Hypertonia Társaság Hypertonia Decentrumaként is működik, 2022. november elején, 2 év szünet után ismét, immár negyedik alkalommal rendezhette meg a Szekszárdi Hypertonia Napokat.

A néma gyilkos

A konferencia fő témájára, a hypertóniára utalva, a rendezvény „A néma gyilkos” alcímet kapta. Gyakran hivatkoznak ugyanis ezen a néven a magasvérnyomás-betegségre, amely az elsőszámú szív-érrendszeri kockázati tényezőként, évente 10 millió áldozatot követel világszerte.

A program összeállításával a szervezők a háziorvosokat, a fiatal, rezidens orvosokat és a legkülönbözőbb szakorvosokat egyaránt igyekeztek megszólítani.

A résztvevők vezető egy új szemléletről, az artériás életkor klinikai jelentőségéről hallhattak előadást, majd a szervező osztály fiatal orvosai a gyakorlatban mutatták be a vaszkuláris szűrővizsgálatokat. Ezt követően oktató családorvosok izgalmas kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a praxisközösségekről.

A vérnyomásmérés kérdése

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság előadói, Dr. Kolossváry Endre elnök és Dr. Palásthy Zsolt Ph.D főtitkár előadásaikon adatokat mutattak be a Tolna megyei helyzetet külön is értékelve. Végül azt tárgyalták, hogy az orvosi rendelőkben kell-e még vérnyomást mérni, most hogy az otthoni mérés ennyire elterjedt.

A konferencián megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Dr. Illyés Miklósról is, aki számos műszer és metodika feltalálója, a Magyar Hypertonia Társaság egyik alapítója.