Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar és a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány együttműködési megállapodást írt alá a tegnapi napon egy sajtótájékoztató keretein belül.

Az együttműködés célja a jogi néprajz, a jogi kultúrtörténet interdiszciplináris kutatási terület folyamatos fejlesztése, a kapcsolódó szellemi erőforrások erősítése, illetve a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport tudományos céljainak támogatása.

Fontos a jogi néprajz és a kultúra

A sajtótájékoztatót Prof. Dr. Szécsi Gábor nyitotta meg, aki elmondta, hogy az új egyetemi modell lényege, hogy nem csupán oktat és kutat, hanem egy régió életét is formálja. Ezt az együttműködéssel érik majd el, ami most végre megvalósul egy éves egyeztetés után. Az intézmény dékánja kiemelte, hogy s kultúrák olyan öröklött életformák együttese, amely során megfelelően tudunk reagálni korunk problémáira. A kultúra ott van a mindennapokban, ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő tudásunk legyen a témában.

Már létezik az elismerés

Dr. Tárkány Szücs Attila, a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány Kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy a tudományág, amelyet apja örökségeként kutat egy kutatócsoport már 11 éve, a Pécsi Tudományegyetemen talált végre befogadóra. Ezt szeretnék kiterjeszteni az egész Kárpát-medencére. Elmondta azt is, hogy két éve megalakult a Tárkány Szücs Ernő-díj, amely már két alkalommal kiosztásra került. Ezzel az elismeréssel a jogi néprajzkutatás kiemelkedő alakjait díjazzák.

Az eseményen részt vett Dr. Szili Katalin, a PTE Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kurátora és Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK Tárkány Szücs Ernő jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajz Kutatócsoportjának vezetője, aki elmondta, hogy a kutatócsoport egy évtizede sikeresen működik és több konferencián, előadáson és 10 kötet kiadatásán vannak már túl.