Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Pénzbírságra számíthatnak azok a nyaralók, akik nem tisztelik meg a történelmi óvárosokat egy szoknya vagy nadrág felöltésével.

Megosztó kérdés, hogy jogos-e egy üdülőhely részéről az effajta szigor: a turistákból élő helyek megszabhatják-e a nyaralók öltözetét? A turistákkal túltelített horvátországi Dubrovnik után Split is szigorít az utcai „dress code”-on. Ha valaki magától nem érzi, hogy helytelen a történelmi belvárosban utcai ruházat nélkül sétálni, ezentúl bírságot kell fizetnie.

A Croatia Week helyi hírportál szerint a rendelettel „rendet kívánnak teremteni a városban.” A hivatalos dokumentumban ez olvasható: „Az A-zónán (a kulturális-történelmi központon) belül tilos fürdőruhában, alsóneműben vagy ruha nélkül közterületen tartózkodni.”

Ugyanez a rendelet korlátozza a nyilvános alkoholfogyasztást és a kutyák póráz nélküli sétáltatását is. A sajtóhírek szerint „közösségi rendfelügyelők járőröznek majd az utcákon a szabálysértők kiszűrésére”, akiket –55 ezer forintos bírsággal is sújthatnak az alkoholfogyasztásért. A vendéglátóipari egységek teraszain természetesen továbbra is szabad alkoholt fogyasztani, de az utcán sétálva vagy padokon nem lehet italozni a történelmi belvárosban.

A városvezetés továbbá arra is figyelmeztet, hogy a közrend megzavarásának minősülő cselekményekért, mint amilyen az ittas vezetés, nyilvános sértegetés, verekedés, akár másfél millió forintra rúgó pénzbüntetést is kiszabhatnak.