Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az internetes csalóknál nincs nyári szünet. A héten napi kettő az átlag. Tolna vármegyében az elmúlt héten is többen tettek feljelentést, akiket valamilyen internetes ügylet kapcsán ismeretlenek károsítottak meg. A legtöbben online piactereken szerettek volna vásárolni, ahol szinte minden kapható.

A felkínált termékek között volt tablet, lélegeztetőgép, varrógép, rattan kerti bútor, cipők, de még mobil garázs is.

Az elutalt vételárért semmit nem kaptak a vásárlók, az eladók elérhetetlenné váltak

  • Egy sértettet a mobilszolgáltatója nevében hívtak fel, majd adategyeztetés céljából küldtek neki egy – mint később kiderült, adathalász – linket. Az óvatlan felhasználó 188 000 forintja bánta.
  • Egy esetben interneten hirdetett, kedvezőnek látszó részvényvásárlási lehetőség volt a csali. Végül a vásárló 770 000 forintját egy idegen számlára utalta el ismeretlen a tulajdonos megtévesztésével. 

Egy régi trükk is megint bevált

  • Egy pénzintézet nevében hívtak fel egy számlatulajdonost, és kétes tranzakció észlelésére hivatkozva rávették, hogy maga utalja el a pénzét egy biztonságos számlára. A sértett már csak az 1 300 000 forintos tranzakció után eszmélt rá, hogy átverték.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az online vásárlásoknál legyenek mindig óvatosak.

Lehetőleg csak ismert, leinformálható és megbízható oldalakról, személyektől vásároljanak! Idegenek által küldött linken, de telefonon se adják meg személyes és banki vagy bankkártyaadataikat!
A pénzintézetek nem kérik telefonon, hogy másik számlára utalják át a pénzüket!

Legyenek egészségesen gyanakvók!

Az online csalásokkal kapcsolatban a www.kiberpajzs.hu oldalon hasznos, folyamatosan frissülő információkat találnak.
Kollégáink a kiberkapcsolat@tolna.police.hu címen is várják a témával kapcsolatos kérdéseiket.