Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A krumplival készített székely kenyérnek nagy hagyománya van. A háziasszonyok már igen régóta készítettek kemencében sült burgonyás cipót az egész család számára.

A kenyértészta története a 24 órán át érlelődő kovásszal kezdődik, melyből 350 grammra lesz szükség. Fél kilogramm fehér burgonyát megpucolunk, megmosunk, kockára vágunk, majd sós vízben megfőzünk. A megfőtt burgonyát leszűrjük, összetörjük és hagyjuk kihűlni.

Egy másik tálba 1 kg 650-es fehérlisztet szitálunk, melyet jól összekeverünk az érett kovásszal. Hozzáadjuk a pürésített burgonyát, 200 ml vizet vagy tejet (ízlés szerint), 25 g sót és mindezt jól összekeverjük. Ha szükségesnek találjuk, kevés langyos vizet adhatunk a tésztához, hogy megfelelő legyen az állaga. Ezután következik a dagasztás, mely a kenyérkészítés legfontosabb lépése. Jól figyeljünk oda arra, hogy a burgonya egyenletesen oszoljon el. A dagasztás legvégén egy enyhén tapadós, puha tésztát nyerünk.

A kapott tésztát fóliával borítjuk, mely fölé egy tiszta konyhatörlőt helyezünk, majd egy meleg helyen hagyjuk kelni. Megfelelő hőmérséklet híján a kenyértészta nem kel meg. Ez esetben érdemes 5 percen át 40 fokra hevíteni a sütőt, hogy jól kimelegedjen. A konyhatörlő és fólia eltávolítása után a sütőbe helyezzük a tésztát, alá pedig egy tálcába forró vizet öntünk, ezáltal is biztosítva a kellő nedvességet. A kenyértészta sütőben való kelesztését érdemes 15 percenként figyelni anélkül, hogy megnyitnánk a sütő ajtaját.

30 perccel később, amint felnőtt a tészta, egy bármilyen alakú hőálló tálcába helyezzük. Süthető gáz-, vagy elektromos sütőben vagy akár kemencében is. 180 fokon hozzávetőlegesen 30-40 percig sütjük, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük azt, hogy mikor van készen.

Amint megsült a kenyér, kiemeljük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A nedvesedés elkerülése végett érdemes lehűlés előtt eltávolítani a friss kenyeret a forró tálcáról. Fogyasztása kihűlés után ajánlott. Jó étvágyat kívánunk!  

Forrás: Kovács Pékség