1 hónap

A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat.  


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül.
Szekszárdon már megtartották a fórumot

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást. 

„Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet.”

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke előadását azzal kezdte, hogy a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a legtöbbet a vállalkozások sikeres működéséért. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, szervezett formában nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk.” 


Fő tevékenység az érdekvédelem

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese előadásának elején hangsúlyozta, hogy a VOSZ fő tevékenysége az érdekvédelem. A Szövetség tavaly óta az Egyensúly Intézettel közösen negyedévente méri a kkv-k üzleti hangulatát, a VOSZ Barométer fontos visszajelzés a vállalkozásoktól, hogy miben várnak segítséget. 

Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja felszólalásában különösen fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi, a területfejlesztést középpontba helyező periódusban minél szorosabb együttműködést alakítsanak ki a helyi vállalkozásokkal, amelyben a VOSZ hatékony partner. Nagyon fontosnak nevezte a közös munkát, mert a Dél-Dunántúli Régió több mutatóban is le van maradva az országos átlagtól. Egy felmérés szerint például a legélhetetlenebb magyar vármegyeszékhelyek listáján Szekszárd az utolsó előtti helyen szerepel. Vagyis rengeteget kell tenni azért, hogy ez a régió, bár a rendszerváltás nagy vesztese volt, de ebből ki tudjon lábalni. 

Dr. Fajszi Lajos, a VOSZ Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke beszámolójában reményét fejezte ki, hogy a jövőben folytatódik a tendencia, és több vállalkozás alakul, mint amennyi megszűnik. Minden remény megvan arra is, hogy a régió a következő években kiemelt befektetési terület lesz, így az építőipar is újra fellendülhet, amiben a Paks 2 projektnek nagy szerepe lesz. A vármegyei taglétszám jelenleg 700, tavaly 30 százalékkal nőtt a VOSZ-tagok száma, ha ezt a tempót tartani tudják, akkor év végére elérhetik az ezres létszámot. 

A vármegyei elnök örülne, ha a 2024-es, immár 19. Prima Gálán november 8-án a díjazottak mellett köszönthetnék az 1000. tagvállalkozást is. Idén januárban megnyitották az új VOSZ-irodát Szekszárdon.