Hamarosan itt a november, amikor is hagyomány megünnepelni a Márton-napot. De vajon honnan ered és milyen szokások kapcsolódnak hozzá?

Tájainkon évente megünnepeljük a Márton-napot, amely november 11-én tartandó. Az asztalokról ilyenkor nem hiányozhat a hagyományos libafogás és az újbor sem. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok.

Ki volt Szent Márton?

Szent Márton Pannóniában született 316 táján, 397-ben halt meg. Életét csodák, gyógyulások kísérték, munkáját kitartóan végezte egészen 397. november 8-án Candes-ban bekövetkezett haláláig. Három nap múlva, november 11-én Tours-ban helyezték örök nyugalomba, sírja felett kápolnát emeltek.

Babonák és hagyományok

Márton-naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Ilyen például az, hogy mikor Márton napon havazott, akkor enyhe, latyakos télre lehetett számítani. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. A jövőt illetően nem csak az időjárás megjóslása lehetséges ezen a napon. A hiedelem úgy tartja, hogy aki Márton napján spicces lesz az újbortól, az jövő évben jó közérzetnek fog örvendeni.

Szekszárdon is számos helyen ünneplik a Márton-napot szerte a városban. Novemberben az újborok és a liba napján több helyi borászat is színes ünnepségre invitálja a közönséget.