Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez az ország kezdeményezte a méhek világnapjának életre hívását is, amelyet minden év május 20-án tartanak meg, felhívva a figyelmet a méhpopulációk védelmének fontosságára.
Nem kell messzire mennünk a példaértékű méhgondoskodásért. A szóban forgó ország délnyugati szomszédunk, Szlovénia. Hozzávetőleg minden 200 szlovén közül egy méhész, sokan közülük városi méhészettel foglalkoznak.
A szlovén fővárost mindössze 286 ezren lakják. No és mennyi méh! Ljubljanában mintegy 4500 méhcsalád él. Egy család egyedeinek száma nyaranta megközelítheti a százezret, míg télen húszezerre csökkenthet. Ez a becsléseink szerint tehát a legcudarabb időszakban is minimum 90 milliós méhpopulációt jelent, ami a naposabb hónapokban elérheti akár a 450 milliós egyedszámot is.
A szlovéniai méhészszövetséget a kormánya támogatását élvezi: az országban jól szervezett erők állnak rendelkezésre többek között a szökött méhrajok miatt indított segélyhívások kezelésére is.
Évek óta porondon van a tömeges méhpusztulás problémája. Az ő túlélésük a mi túlélésünk záloga is. A Greenpeace vonatkozó kiadványából idézünk:

"Meg kell szüntetni a méhgyilkos vegyszerek használatát, hogy megállíthassuk a méhek pusztulását. Hiszed vagy sem, de minden harmadik falat ételt a méheknek, vadméheknek köszönhetünk. A házi vagy vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80%-ának beporzását. Egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon (…) Itt az ideje, hogy a méhek pusztítása helyett együtt megállítsuk ezt a folyamatot!”

Az elmúlt években a méhészek tömeges méhpusztulással küzdenek világszerte, azonban nem Szlovéniában. Az ország elsőként vezette be a méhekre bizonyítottan károsnak nyilvánított vegyszerek betiltását, továbbá a hatóságok további nektárt adó fák telepítését tervezik. Ljubljana tökéletesen vizsgázott: a város tiszta, élhető környezetét bizonyítja, hogy a méhek ennyire jól érzik magukat nem csak a zöld mezőkkel teli szlovén vidéken, hanem a fővárosban is.