Mindenkire gondol a bécsi Albertina. Azokra is, akik betegséggel küzdenek, hiszen szeretnék a kultúrát teljes valójában átadni. Azon dolgoznak az intézmény munkatársai, hogy a látogatók igényeihez igazítsák kulturális kínálatukat. A kísérők pedig ingyenesen látogathatják a programokat.

„A művészetnek inkluzívnak és lehetőleg minél több ember számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie” 

– így fogalmazott Klaus Albrecht Schröder vezérigazgató, akit a fidelio portál idéz. 

„Az egyórás programot enyhe vagy közepesen súlyos demenciával élőknek szánják és úgy alakították ki, hogy ne terheljék túl a résztvevőket, és lehetőségük legyen a maguk módján, emocionálisan megélni a műalkotásokat.”

Holnap lesz az első ilyen tárlatvezetés

Február 20-án a gyűjtemény alapítója, Albert Kázmér szász-tescheni herceg 18. századi világába kalauzolja el a résztvevőket. A következő program már a tavaszt idézi, madárcsicsergéssel virágillattal. Claude Monet kertjéből Pablo Picassóhoz, a Cote d’Azurre utaznak a tárlatvezetés résztvevői. De elkísérhetik Chagallt a szerelem városába, vagy eltölthetnek egy nyarat a tengernél, Velencétől Isztambulig.

A teljesség igényével

A demenciával élők mellett kínálnak tárlatvezetést siketeknek és Down-szindrómával élőknek is. Vakoknak és gyengénlátókna pedig az online térben ajánlanak tárlatvezetést. 

(forrás: fidelio.hu/ fotó: Harald Eisenberger / Albertina Wien)