2023-ban összesen 158 lakástűz keletkezett Tolna vármegyében, 9-cel több, mint 2022-ben, ami 6 százalékos növekedést jelent. Az év folyamán 2260 négyzetméternyi épített terület égett le, ez ugyanakkor 760 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt évben lakástüzekben két ember vesztette életét, míg 2022-ben négyen estek a lángok áldozatául. 

Mindkét tragédiával végződő tűzeset decemberben történt. A kigyulladt lakóházakban 8 ember sérült meg, eggyel kevesebben, mint egy évvel korábban. A lakástüzek eloltásához 358 gépjárműfecskendőt riasztottak, a tűzoltóknak összesen 104 és fél órára volt szükségük az oltáshoz. 

A leghosszabb beavatkozás közel 4 órán át tartott: november 25-én teljes terjedelmében égett egy negyvenöt négyzetméteres hétvégi Kocsolán, az Akácfa utcában. A tűzesethez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat, amelyet követően egy füsteltávolító ventilátor segítségével szellőztették át az épületet.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata (45 eset), elektromos probléma (35 eset), a fűtési rendszerrel kapcsolatos (24 eset) esemény vezetett tűzhöz. A legtöbbször a konyhában, kéményben, illetve hálóban csaptak fel a lángok.

A 158 tűzzel érintett ingatlan közül egyikben sem volt füstérzékelő.  

2023-ban 13-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 14 alkalommal  kevesebbszer, mint 2022-ben. Az év során egy ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Május 15-én a paksi hivatásos tűzoltókat riasztották egy családi házhoz Pakson, a Bercsényi utcába. A százhúsz négyzetméteres épület egyik tíz négyzetméteres szobájában a szomszédok és a rendőrök egy eszméletlen idős emberre találtak rá. A helyiségben egy nyílt égésterű szieszta kályha üzemelt. A paksi hivatásos tűzoltók a lakótérben rendkívül magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A gyors beavatkozás ellenére a ház lakójának azt életét már nem lehetett megmenteni. Az ingatlanban nem üzemelt szén-monoxid-érzékelő.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. 2023-ban több olyan eset is történt, ahol szieszta kályha, vagy fürdőszobában és konyhában üzemelő nyílt égésterű átfolyós vízmelegítő miatt keletkezett szén-monoxid. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.