Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Idén tavasszal ismét hódító útra indulnak a lapos sarkú cipők! Előre szólunk, hogy hódítanak majd a Mary Jane-fazonok, és finomodnak a sziluettek a lapos talpú cipők kínálatában.

Már alig várjuk, hogy picit feljebb kússzon a higany a hőmérőben, és a csizmákat divatos, lapos talpú cipőre cseréljük. Jó hír, hogy kedvenc fazonjaink, a loaferek (vagyis a vastag, hernyótalp szerű cipők, de még mindig lapostalpú kivitelben), oxford  és derby cipők (Az alkalmi fűzős cipők alapvetően két típusba sorolhatók. Oxford és Derby. Az alapvető különbség a kettő között az, hogy az Oxford esetében a fűzős rész a cipő alsó része alá van varrva, míg a Derby esetén szabadon áll és fölé van varrva.), mokaszinek és balerinák egyaránt divatban lesznek, mi több, egyik-másik tartogat egy kis újdonságot is.

Mi is az a mokaszin? 

A Nöi mokaszín a legbiztosabb bizonyíték arra, hogy a női divat megengedi és sikeresen kihasználja a férfi stílus jól megalapozott szférájából származó ajánlatokat.
Innen jön ez a model, ami biztosítja a láb védelmét, kényelmét és a stabilitását menés közben.
A mokaszinok a rugalmas talpukkal hívják fel a figyelmet és meglepnek a kifinomultságukkal valamint a fűző hiányával, illetve annak dekoratív jellegével. Nagyon jól kombinálhatók bármilyen stílushoz és szinte minden évszakban. Ideálisak ősszel és tavasszal de nem riadnak vissza az olyan évszaktól sem ami iránt nem fejezték ki nyíltan a szimpátiájukat. Nyáron a mokaszinok egy alaklmi ruhához nagyon jó partyt igérnek, vagy egy capri nadrághoz, ami a bokát látni engedi. Ne habozz egy tengerész stílusú blúzt adni hozzá és máris egy laza, egzotikus nyári stílust kaptál ami nem fog észrevétlen maradni.
Az eredeti klasszikus színük fekete vagy barna volt, a férfiak divatos hagyományának biztos nyomvonala, de a színajánlat ma végtelen: a semleges színek, a neonszínek és a színkombinációk nagyvonalúan kielégítik a lábbelit hordó legkülönlegesebb ízléseit is.

 

A Mary Jane cipők a tavasz nagy kedvencei lesznek, lapos talpú verzióban a balerinacipők közt sűrűn találkozhatunk velük, melyek egyébiránt is népszerűek lesznek a lehető legklasszikusabb, valódi balettcipőkre hasonlító fazonokban is.

Milyen az a Mary Jane cipő?

A Mary Jane cipőfazon olyan cipőt takar, melynél a lábfejen egy vagy több pánt fut keresztbe. A cipő az USA-ban született. Történetében az a különösen érdekes, hogy eredetijét nem cipőtervező alkotta és hogy Mary Jane nem valóságos személy, de még csak nem is egy film szereplője volt. 1902-ben jelent meg a New York Herald hasábjain Richard Felton Outcault képregénye, a Buster Brown. Mary Jane a Buster Brown egyik szereplője volt, mégpedig Buster szerelme, akit Outcault saját kislányáról mintázott meg. A főszereplő páros tagjai mindketten ugyanazt a pántos cipőt viselték. 1904-ben Outcault eladta a Buster Brown jogait a Brown Shoe Co. részére, mely gyermekszereplőket toborzott és a Buster Brownból készült színielőadásokkal járta Amerika színházait, sőt, saját cipőboltjaiban is megelevenítette Buster Brown történeteit. Így lett népszerű a márka és vele együtt a cipő, melyen rajta maradt a Mary Jane név.

A félcipők, úgy tűnik, eljutottak a chunky-lét csúcsára: kedveltek a robosztus cipők, ám további talpvastagodásra nem számítunk, jóval inkább a fazonok sokszínűsége tárul elénk. A szögletes orrfazon keresett, a kecses kialakítások kifinomult irányba tolják az outfiteket.