Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vajon hány percig főzzük a tojást? Valószínű mindenki feltette már a kérdést, magának, családnak. Túl lágy vagy éppen kemény, ki hogy szereti.

Percek titka

Mielőtt erre rátérnénk, egy fontos info: a tojást nem forrásban lévő vízbe kell beledobni, hanem eleve a vízzel együtt kell a tűzhelyre tenni, épp annyival, amennyi ellepi. Az előírt főzési időt mindig a forrástól kezdve kell számolni. 

Például a nyolcperces tojás már kemény, de a belseje egy kissé krémesebb. A hatperces tojás átmenet a kemény és a lágy tojás között. Ha túlfőzöd a tojást, vagyis tíz percnél is többet tölt a tűzhelyen forrás után, zöldes réteg keletkezhet a sárgája és a fehérje között. Ettől ne ijedj meg, csupán a „szépségén” ront. 

Pucolási praktikák

Lejön majd a héj, ha literenként egy evőkanál sót teszel a főzővízbe, vagy egy kiskanálnyi szódabikarbónát. A klasszikus módszer is működik, miszerint hámozás előtt hideg vízbe kell tenni a tojást.

Amennyiben azt szeretnéd megakadályozni, hogy a megrepedt héjon át a fehérje kifusson a főzővízbe, tegyél egy szál gyufát a vízbe – ez a főzőműsorairól híres Nigella Lawson közkeletű módszere -, de működik az is, ha a vízhez egy kevés sót vagy ecetet adsz.

(forrás, fotó: femina, facebook, címlap fotó: illusztráció, pixabay)