Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Tovább emelkedett a fővárosi ingatlanok ára

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik ingatlanközvetítő cég saját elemzése szerint a használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosi kerületekben 558 ezer és 1,3 millió forint között volt az első két hónap tranzakciói alapján.
A fővárosi lakáspiac áremelkedéssel indította az évet, az első két hónapban a téglalakások átlagos négyzetméterára már egymillió forint fölé emelkedett – közölte a Duna House az MTI-vel.

A Duna House PR és elemzési vezetője úgy fogalmazott, a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatpálya és a megújult állami támogatások meghozták 2024 elejére a fordulatot. Budapest kerületeiben fokozódó kereslet mellett megindult a tranzakciószámok emelkedése is, ami a későbbiekben várhatóan jelentős hatással lesz az árak alakulására is – magyarázta Benedikt Károly.

A fővárosi otthonteremtők átlagosan 56,5 millió forintot fordítottak használt téglalakásra az idei év első két hónapjának értékesítési adatai alapján. A kerületek többségében akár már 40 millió forint is elég volt egy élhető alapterületű – 40 négyzetméter körüli – lakás megszerzéséhez a Duna House szakértői szerint.

Az árak annak ellenére is emelkedtek a használt és az új lakások piacán a fővárosban tavaly, hogy enyhe volt a kereslet és alacsony a tranzakciószám.

2023-ban a használt téglalakások átlagos négyzetméterára 10 százalékkal 968 ezer forintra nőtt. Az ingatlanra fordított összeg átlaga 51,8 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, míg az átlagos ingatlanméret változatlanul 59 négyzetméter maradt.

Budapest legmegfizethetőbb kerülete az idei évben eladott téglalakások adatai alapján a XIX. kerület, 558 ezer forint/négyzetméter átlagárral, míg a legmagasabb 1,3 milliós négyzetméterárral az I. kerület, tehát több, mint 2,5-szeres a különbség a legolcsóbb és a legdrágább budapesti kerület átlagos négyzetméterára között.