Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk! Persze lehet, hogy mosolyogtál a kérdésen, de a táplálkozással foglalkozók szerint igenis van összefüggés a kettő között. A fő  érv, hogy a hajszálakat belülről is táplálni kell. Fontos például a fehérje, vitaminokban és ásványi anyagokban, főként vasban és cinkben gazdag étrend. 

Egyél sok fehérjét

Ha nem így teszel, a haj gyenge, töredezett lesz, sőt a színe is fakulhat. A  vegetáriánus életmódot folytatók számára kiemelten fontos. 
Ezt edd: baromfihús (csirke vagy pulyka), tojás, sovány tejtermékek, halfélék, bab, hüvelyesek, szójakészítmények.

A vitamin itt is fontos, nem csak az általános karbantartás miatt

A leghatékonyabb, ha zöldség é gyümölcs formájában veszed magadhoz. Mindig az idény termények a leghasznosabbak. A szezonalitás azért is fontos, mert az üvegházban termesztett növényeknek alacsony a vitamin- és tápanyagtartalma. Nem véletlenül van meg mindennek az ideje.
Kiemelten fontos a hajad szempontjából: A-vitamin. Ebben gazdag például a sárgarépa, sütőtök, pirospaprika és édesburgonya. Szintén nagyon kell az egészséges hajkoronához a B-12. A teljes kiőrlésű gabonákban, így az ezekből készült pékárukban, köretekben, húsokban és belsőségekben van nagyobb mennyiségben. A C-vitamin szintén kiemelt jelentőséggel bír. Saláták, spenót, sóska, a brokkoli, a paprika, a petrezselyem és a citrusfélék is ontják magukból.

FONTOS! A megfelelő vas- és cink bevitele

Szépségvitaminként is emlegetik a cinket. Hozzájárul ahhoz, hogy a hajhagymák erősek legyenek. A vas azonban nemcsak a hajunk, hanem egész testünk egészségéért felel. 
Ezt edd a cinkmennyiséghez: diófélék, olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, halfélék, belsőségek és a kakaó is.
Ami pedig a vasat illeti: sovány húsok, hüvelyesek, mák.

(fotó: pixabay)