Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Te mit tennél az időkapszuládba? A time capsule egy olyan tartály, amelyben régi idők tárgyai találhatók, vagy információ régebbi időkből.  

Idézzük fel a múltat

A civilizáció kriptája (1936) időkapszula volt az első sikeresnek tűnő 20. századi próbálkozás.    A „kapszulát”, amely valójában egy lepecsételt bebetonozott és behegesztett terem az Oglethorpe Egyetem alagsorában, 8113-ban kell majd kinyitni.  

Miért pont 8113?

Az időkapszula ötlete  Thornwell Jacobs presbiter vezető, bölcsész és pedagógus fejében született meg, azok után hogy felfedezték és kinyitották az egyiptomi piramisokat és királysírokat. 

Ahogy a nagy fáraók mellé odatemettek egy sor olyan tárgyat, ami az adott kort jellemezte, úgy hozták létre átlagos, napi használati tárgyak segítségével a civilizáció kriptáját is.

Jacobs az Oglethorpe Egyetem vezetőjeként úgy döntött: az egyetem gránitba vájt úszómedencéjét lecsapolják, majd 3 méteres belmagasságú, 18 négyzetméteres kriptát alakítottak ki az egyiptomi piramisok halotti kamrájához hasonlóan. Számításai szerint az egyiptomi naptár használatát időszámításunk előtt 4241-ben kezdték el használni, azaz 6177 évvel Jacobs ideje előtt. A férfi pontosan ennyi időt adott a kripta felfedezőinek is, azaz 1936-hoz hozzáadott 6177 évet. 

Hazánk számos települése talált már időkapszulát

Nagy becsben is tartják őket, hiszen ezek egyfajta kordokumentumok.  

  • " Egy 1969-ben földbe rejtett időkapszulát találtak az Inotai Tagiskola udvarán, amelyben régi újságok, dokumentumok és korabeli fényképek is helyet kaptak."
  • " 1987. január 3-án, a Petőfi Csarnok mellett tették a földbe a két nagy műanyag hordót, amibe a jövőnek, az 50 évvel későbbi fiataloknak üzentek a jelenlévők."
  • " Május 19-én egy nemzeti színű szalaggal ellátott időkapszulára bukkantak Kisbéren, a megújuló főtéren."

Csak néhány azon sajtócikkekből, melyekben beszámoltak a szenzációról.

Van, aki szerint felesleges

William Jarvis történész szerint a legtöbb időkapszula használhatatlan információkat és limlomot tartalmaz. Mindjárt javaslattal is él azok felé, akik ezen törik a fejüket. Ha valaki időkapszulát szeretne készíteni, olyan dokumentumokra törekedjen, mint személyes feljegyzések a mindennapi életről, az emberekről, akik elhelyezik a kapszulát, képek, rajzok, fényképek. Hiszen ez egyfajta minimúzeum az utókornak. 

Te mit tennél az időkapszuládba?