Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igencsak veszélyes, az androidos mobilokat célzó, pénzügyi adatokra utazó trójai vírus tűnt fel újra: a SpyNote. Úgy tűnt, 2022-ben a múlt feledésébe merült, ám most ismét felfedezték működés közben.

 

Emlékeztetnek, hogy a SpyNote nem egy klasszikus értelemben vett trójai, hanem SMS-ben terjedő adathalászat, az ún. smishing útján terjed. Az üzenetben egy APK telepítőfájl letöltésére kérik a felhasználót, és ha ezt valaki megteszi, azzal meg is fertőzi a készülékét.
 

Ezután még kér a kártékony program jogköröket is különböző dolgokhoz, majd elrejtőzik a felhasználó elől. A kapott jogkörökkel hang- és videófelvételeket készíthet, akár hívás közben is, minden érintést naplózhat, továbbá ellophatja a felhasználónév-jelszó párosokat is a különböző szolgáltatásokhoz.

Mindemellett a helyadatokhoz is hozzáfér, így akár a banki adatokat is megszerezheti, mely súlyos visszaélésekre ad lehetőséget. A probléma az, hogy megszabadulni sem könnyű tőle: csak a készülék teljes gyári visszaállítása jelenthet megoldást, mely egy körülményes, ám kényszerű folyamat.

 

Ezért fontos, hogy nem szabad SMS-ben/emailben kapott, ismeretlen küldőtől származó linkekre kattintani, pláne ilyen forrásból letölteni egy telepítőfájlt. Applikációkat csak a Play áruházból telepítsünk, de ott is ügyelni kell arra, hogy legyen megbízható a fejlesztő, és legyenek jók az értékelések. Néha ugyanis a hivatalos alkalmazásbolt szűrőjén is átcsúszhatnak kártékony programok, bár a Google már igyekszik tenni ez ellen.