Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári hónapokban – a szabadságolások, az oktatási szünet idején –, a többi évszakhoz képest minden évben csökken a véradók aktivitása.

Emiatt, bár egész évben, folyamatosan szükség van véradásra, nyáron még fontosabb, hogy adjunk vért.

Kiket várnak?

Véradásra minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt jelentkezhet. Férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért évente, két véradás között legalább ötvenhat napnak kell eltelnie. A véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból. Egy kérdőívet is ki kell tölteni, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez. A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív – tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai egy szúrás alkalmával 450 milliliter – egy egység – vért vesznek le, ezt később három részre bontják, így egy véradással tulajdonképpen három ember életét menthetik meg a véradók.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  tízen jelentkeztek a véradásra. 

Büszkék vagyunk rájuk!