Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Újabb részletek derültek ki a CSOK-kal és a Babaváróval kapcsolatban, mutatjuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bőven van meglepetés a CSOK és a Babaváró változásairól szóló nemrég megjelent kormányrendeletben. A támogatások néhány eleme az előzetes változásokhoz képest is tartalmaz szigorításokat, a részleteket a Bankmonitor szakértői foglalták össze. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még június 22-én jelentette be a családi otthonteremtési kedvezmény átalakítását: akkor az derült ki, hogy a támogatást 2024-től kivezetik a nagyobb településeken, ugyanakkor a preferált kistelepüléseken a kedvezmény összege még meg is emelkedik. A rendelet viszont ilyen kitételt nem tartalmaz, sőt, az új lakások esetében a kedvezmény összege nem emelkedik.

Hoppon maradhat, aki nagyobb városban lakik

A nagyobb városok belterületén a kedvezmény megszűnik. Sőt, a támogatás kizárólag az új építésű, egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lehet majd felhasználni 2024-től a kedvezményt – emelték ki közleményükben a Bankmonitor szakértői. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új családi házak vásárlására, építésére fordítható a kedvezmény, míg lakások megvételére nem. Ez egyébként nem jelent drasztikus szigorítást, hiszen az érintett településeken nem jellemző a nagyobb társasházak építése.

Nem árt tisztában lenni azonban azzal, hogy a jogszabály kizárólag használt lakás megvásárlására nem biztosít támogatást a továbbiakban. Vagyis ez a lehetőség elveszik a preferált kistelepülések és külterületi ingatlanok esetében is. Ezzel a lépéssel településmérettől függetlenül 600 ezer és 2,75 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatástól esik el a család a jövő évtől, amennyiben kizárólag használt lakás vásárlására igényelnék a támogatást, fogalmaz a Bankmonitor.

A korszerűsítésre, bővítésre jövőre jóval nagyobb összeget kaphatunk 2024-től a kistelepüléseken, a nagyobbakon ugyanakkor a támogatás jövőre már nem lesz elérhető. A CSOK mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott hitel azonban megmarad, és az igényelhető összeg sem módosul. A nagyobb településeken viszont a kedvezményes kamatozású hitelről is le kell mondania majd sokaknak. A használt lakást vásárlók sem tudják majd megigényelni a támogatott hitelt 2024-től, amennyiben nincs ezzel együtt korszerűsítési, bővítési céljuk is, írja a Bankmonitor

Vannak jó hírek is, de nem lehet felhőtlen az öröm

Az áfa-visszatérítési támogatást jövőre is elérhető lesz, illetve megemelik a Babaváró hitel összegét. Csak hát ott van az a fránya DE! Az életkori szabályok ugyanis szigorúbbak lesznek: a Babavárót kizárólag házaspárok vehetik fel, akik kizárólag akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha a pár hölgy tagja igényléskor nem töltötte be a 30. életévét. Az elemzők szúrták ki azt is, hogy tavaly év végén 2024 végéig hosszabbították meg a Babaváró felvételének határidejét, az új jogszabály azonban eltörli ezt a végső határidőt.

A Babaváró az adósok számára kamatmentes, az állam azonban kamattámogatást fizet a bankoknak, ennek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam 2024-től, így egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12 százalékról 10,44 százalékra mérséklődne.

Bár a fiatal párok nem fizetnek kamatot a Babaváró hitel után, mégis lényeges lehet a kamattámogatás mértéke. Méghozzá akkor, ha valami miatt elveszítik a kamattámogatást, így az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetniük, hívja fel a figyelmet a Bankmonitor. 

Erre akkor kerülhet sor, 
•    ha nem születne a futamidő első 5 évében gyerek,
•    ha elválnak az első 5 évben, és még nem született gyerekük,
•    ha külföldre költöznek a kölcsön futamideje alatt,
•    ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermeküket már nem ők nevelik.

Először azt gondolnánk, alapvetően jó dolog a kamattámogatás mérséklése, a szakértők szerint azonban van valami, ami ezt is felülírja. A kamattámogatás helyett ugyanis a érintetteknek büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendezniük az állam felé, illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene megfizetniük.

Forrás: Bankmonitor
Fotó: Pexels