Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ron DeSantis floridai kormányzó aláírta a potenciálisan rákkeltő bányászati hulladékból készült radioaktív utak építését engedélyező törvényjavaslatot.

Ron DeSantis floridai kormányzó aláírta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében ezentúl lehetőség nyílik arra, hogy Floridában „radioaktív” bányászati hulladékból építsenek utakat, mely hulladékot korábban rákos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe.

Az állami képviselőház által előterjesztett intézkedés keretében a foszfogipszet is felveszik azon „újrahasznosítható anyagok” listájára, melyek az állami tisztviselők szerint felhasználhatók útépítéshez. Erre a listára korábban már olyan anyagok kerültek fel, mint az autógumikból származó őrölt gumi, a szénégetés melléktermékeiből származó hamu, az újrahasznosított vegyes műanyag, az üveg, valamint az építőipari acél.

Csakhogy míg a fentebb felsorolt anyagok hulladéklerakókban halmozódnak fel, addig a foszfogipsz a foszfát bányászatából visszamaradt maradvány, mely az EPA álláspontja szerint „radioaktív anyag”, mivel „kis mennyiségben” tartalmaz uránt és rádiumot is.

A foszfátos kőzet a műtrágya előállításának mellékterméke, csakhogy a visszamaradt anyag, a foszfogipsz tartalmazza ezen elemek bomló maradványait, melyek végül radont termelnek. Az EPA szóvivője korábban a lapnak nyilatkozva megosztotta, ez az anyag „potenciálisan rákkeltő, radioaktív gázként” ismert.

Eme kockázat miatt pedig szövetségi előírás szerint, külön rendszerekben kell tárolni, nem pedig hulladéklerakókban, ezzel megakadályozva, hogy érintkezzen a környezettel, vagy emberekkel. Mielőtt azonban ténylegesen ezt az anyagot használnák az utak építéséhez, az állami közlekedési minisztériumnak tanulmányt kell készítenie a felhasználás „alkalmasságának értékelésére”, amire egészen 2024. április 1-jéig kaptak időt.